Achteraf

Als een brave burger kijk je niet graag
om, naar de tijd die je pas achteraf opnieuw uitvond.

Deze hypocritische knulligheid van politiek,
vooroordelen, beroerde leiders,
studieschuld.

Eerst jezelf studentikoos kapotzuipen,
dan ik deed dat toen niet hoor.

Maar dit wist je natuurlijk allang,
Dus waarom je dit verkondigt?; want

Na deze tijd laten we ruim acht
miljoen wolven, recht uit Bavaria,
los om de mooiste tijd van anderen af te zeiken.

Dichter(s): Onbekend

Locatie: Oudegracht 32, Utrecht, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 29 oktober 2022

Relatie met locatie: Het gedicht is gemaakt door hèt dispuut N.E.P., een dispuut van de studentenvereniging S.S.R.-N.U.. Het gedicht hangt bij het portiek van de vereniging.

Initiatiefnemer: Hèt dispuut N.E.P.

Vormgever: Hèt dispuut N.E.P.

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Eigenlijk hangt hier een gedicht van Ingmar Heytze, "Uit". Dit gedicht heeft dezelfde titel als wat er in zijn bundels als "Uit" betiteld is. Heytze is ooit bij S.S.R.-N.U. langsgegaan en had het daar zó gezellig dat hij later een gedicht aanbood waarin hij de Utrechtse IntroductieTijd (en impliciet ook het algehele studentenbestaan) belachelijk maakte. N.E.P. vindt zo’n houding onacceptabel, met het oog op de constante druk vanuit de maatschappij op studenten. Zoals ook in de coronatijd te zien was kregen studenten van heel veel de schuld, terwijl dat vaak onterecht bleek te zijn. Door het gedicht effectief te vervangen door een eigen gedicht erover te hangen uit N.E.P. dus kritiek hierop. “Achteraf” volgt dezelfde stijl als “Uit”, heeft een vergelijkbare vormgeving en reageert ook inhoudelijk op het originele gedicht.

Naam invuller: Jonas Wolthaus

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.