Doel

Het doel van de website ‘Straatpoëzie’ is om zoveel mogelijk voorbeelden te verzamelen van poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen.

Er zijn ongelofelijk veel gedichten te ontdekken in onze straten, maar niemand weet precies hoeveel het er zijn en waar ze zich precies bevinden. De inventarisatie van gedichten in de openbare ruimte heeft als doel om deze unieke vorm van literair erfgoed te archiveren.

De gegevens in de database van ‘Straatpoëzie’ worden door Kila van der Starre gebruikt voor haar doctoraatonderzoek naar ‘poëzie buiten het boek’.

Op deze website kan iedereen gedichten toevoegen. Het idee achter ‘Straatpoëzie’ is crowdsourcing: samen weten we meer! Klik hierboven op ‘Gedicht toevoegen’ om een gedicht toe te voegen.

Ook kan iedereen op deze website gedichten opzoeken. Bijvoorbeeld als je benieuwd bent waar in jouw buurt gedichten te vinden zijn, of als je wilt weten of jouw lievelingsgedicht ergens hangt. Klik hierboven op ‘Zoeken’ om een gedicht of dichter te zoeken.

Wil je graag onderzoek doen op basis van alle verzamelde data op deze website? Dat kan. Oprichter dr. Kila van der Starre deelt graag de dataset met jou. Mail haar.

 

Disclaimer:

 

Partners van het project ‘Straatpoëzie’ zijn:

 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond dit project? Like de Facebookpagina van ‘Straatpoëzie’:

Afbeeldingsresultaat voor facebook logo

Wil je graag onderzoek doen op basis van alle verzamelde data op deze website? Klik hier om de gehele database van Straatpoezie.nl als Excelbestand te downloaden.

Deze website is in 2017 opgericht door dr. Kila van der Starre , die begin 2021 aan de Universiteit Utrecht promoveerde op een proefschrift over ‘poëzie buiten het boek’ (een open access e-boek). Deze website is gerealiseerd met steun van de afdeling ICT & Media van de Universiteit Utrecht (UU) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

uu logo 7_NWO_LogoBasis_GW