Veelgestelde vragen

Antwoord: Je kunt een gedicht aan de website ‘Straatpoëzie’ toevoegen door hierboven op ‘Doe mee’ te klikken. Je hoeft geen account aan te maken. De locatie en de titel van het gedicht vul je verplicht in. Daarnaast kun je een foto uploaden van het gedicht en kun je de tekst van het gedicht invoeren. Ook kun je informatie invullen over de taal, de datum, de relatie met de locatie, de initiatiefnemer, de vormgever, een boek waar het gedicht in is opgekomen en wetenswaardigheden. Ten slotte kun je links toevoegen naar websites met meer informatie over het gedicht. Ook kun je je naam achterlaten als je wilt aangeven dat jij de informatie hebt ingevult. Vergeet niet onderaan het formulier op ‘Gedicht toevoegen’ te klikken als je klaar bent.
Nee, dat kan niet via de website. Wel kun je via het contactformulier een bericht versturen waarin je aangeeft wat je zou willen veranderen of toevoegen. Het is hiervoor van belang dat je de titel van het desbetreffende gedicht vermeldt.
Nee. Enkel de locatie en de titel van het gedicht zijn verplicht. Echter, als je meer over het gedicht weet mag je natuurlijk meer velden invullen. Graag zelfs! ‘Doe mee’
Nee, het gedicht mag ook in een andere taal geschreven zijn. In het formulier geef je bij ‘Taal’ aan in welke taal het gedicht is geschreven. ‘Doe mee’
Nee, het gedicht mag ook tijdelijk in de openbare ruimte zijn geweest. Je kunt aangeven op welke datum het gedicht is aangebracht en op welke datum het gedicht is verwijderd. Als een gedicht op dit moment niet meer in de openbare ruimte te lezen is mag er op grond van de auteurswet geen afbeelding van het gedicht op deze website worden geüpload. ‘Doe mee’
Nee, een poëziecitaat (zoals één regel of één strofe) in de openbare ruimte geldt ook als straatpoëzie en mag dus ook toegevoegd worden aan de kaart. ‘Doe mee’
Dat komt doordat een moderator jouw bijdrage nog moet goedkeuren. Binnen enkele dagen verschijnt jouw gedicht op de kaart. ‘Doe mee’
Dat heeft alles te maken met auteursrecht. Op deze website mogen geen foto’s geüpload worden zonder toestemming van de fotograaf. Het is alleen toegestaan om een foto toe te voegen die je zelf hebt genomen. Als je een zelfgemaakte foto op deze website uploadt ga je automatisch akkoord met de Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken-4.0 Internationaal-licentie. Deze houdt in dat anderen de foto mogen verspreiden, met anderen delen, zolang het gebruik voor niet-commerciële doeleinden is en zolang de foto onbewerkt blijft. ‘Doe mee’creative commons logo
Je kunt in de database zoeken op (een woord in) de titel en op de naam van een dichter. De zoekfunctie vind je hier. Als je wilt weten of er op een bepaalde locaties gedichten te vinden zijn kun je rondkijken op de kaart.
Antwoord: Klopt, dat is een andere website, namelijk de kaart met de titel Domweg Gelukkig in de Taalstaat van het Radio-1-programma De Taalstaat. Die kaart vind je hier.
Lees hier wat straatpoëzie is.
Lees hier wat het doel is van deze website.
Deze website is onderdeel van het PhD-onderzoek van Kila van der Starre. Zij doet aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar ‘poëzie buiten het boek’. Deze website is gerealiseerd met steun van de afdeling ICT & Media van de Universiteit Utrecht (UU) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Hier vind je een leeslijst over het fenomeen ‘poëzie in de openbare ruimte’.
70% van volwassen Nederlanders komt wel eens poëzie in de openbare ruimte tegen. Dit gebeurt bij bijna 1 op de 5 mensen één keer per maand of vaker. Deze cijfers zijn afkomstig uit het onderzoekrapport Poëzie in Nederland (2017) , dat PhD-onderzoeker Kila van der Starre in samenwerking met Stichting Lezen, het Letterenfonds en MarktEffect heeft gepubliceerd.

stichting-lezen-logoNederlands-Letterenfonds-logo-RGB

 

Dat komt doordat niemand dat gedicht nog heeft ingevuld in de database van ‘Straatpoëzie’. Deze website is gebaseerd op crowdsourcing: iedereen mag gedichten toevoegen aan de database. Samen weten we meer. Klik hierboven op ‘Doe mee’ om een gedicht toe te voegen.
Het materiaal op deze website (met uitzondering van de teksten van de gedichten) is beschikbaar voor niet-commercieel hergebruik. Anderen mogen het materiaal op deze website verspreiden, met anderen delen, zolang het gebruik voor niet-commerciële doeleinden is en zolang het werk onbewerkt blijft (Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken-4.0 Internationaal-licentie). creative commons logoDe teksten van de gedichten op deze website vallen niet onder de Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken-licentie en mogen dus niet worden gedeeld, verspreid of bewerkt.
Dat komt doordat een verveelvoudiging of openbaarmaking van een werk dat gemaakt is om permanent in de openbare ruimte te worden geplaats niet beschouwd wordt als een inbreuk op het auteursrecht (zie Artikel 18 van de Auteurswet). Indien je niet wilt dat jouw gedicht op deze website staat kun je via het contactformulier een bericht versturen met het verzoek tot verwijdering. Het gedicht wordt dan zo snel mogelijk verwijderd. Je mag enkel foto’s uploaden die je zelf hebt genomen.
Op deze website staan teksten van gedichten omdat deze website en database essentieel zijn voor het PhD-onderzoek van de oprichter van de website (Kila van der Starre, PhD-onderzoeker Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht). Naar onze mening betreft dit een toelaatbaar citaat (zie Artikel 15a van de Auteurswet). Indien je niet wilt dat jouw gedicht op deze website staat kun je via het contactformulier een bericht versturen met het verzoek tot verwijdering. Het gedicht wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.
Als een gedicht van jou op deze website staat en je wilt dat liever niet, dan kun je via het contactformulier een bericht sturen met het verzoek tot verwijdering. Het gedicht wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.
Je kunt onze Facebookpagina liken om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond dit project:

Afbeeldingsresultaat voor facebook logo