De Spoorbrug

Bijna elke zomer naar de brug
over het water van het Nieuwe Kanaal
schepen, zwemmers, boze schippers
mee laten sleuren door binnenschepen
buiten en haast altijd mooi en warm weer

De brug trillend als weer een trein
zachtglijdend over de ijzers
nog lang geen verroeste glorie
bij het verlaten van de stad
verbinding zoekt met de provincie

De machinist kijkt over de hoge brug
ziet schepen, zwemmers en zonaanbidders
we praten over dingen die hier gebeurden
de jongen in de potkachel op de bodem
en de mooie spionne hier vermoord gevonden.

Dichter(s): Kees van der Hoef

Locatie: Winsumerweg, Groningen, Nederland

Taal: Nederlands

Relatie met locatie: Het gedicht is aangebracht bij de Walfridusbrug, de spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal. Hier gaan de treinen overheen van Groningen naar Roodeschool en Delfzijl.

Vormgever: Bij het gedicht is een tekening afgedrukt van de oude spoorbrug. Deze is ondertekend met 'Christof 2009'. Mogelijk is de tekening van de Groningse kunstenaar Christof Beukema (1946-2011).

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Kees van der Hoef (1935) is een Groningse schrijver, dichter, recensent, bloemlezer en zanger. Het gedicht bevat persoonlijke herinneringen van de dichter aan de oude spoorbrug die hier in 1932 was gebouwd. De oude spoorweg werd in 2003 vervangen door de huidige Walfridusbrug. 'De jongen in de potkachel op de bodem' kan refereren aan een persoonlijke herinnering van Kees van der Hoef waarbij een jongen vanaf de spoorbrug in een potkachel was gedoken, die op de bodem van het Van Starkenborchkanaal lag. Daar zijn verwijzingen naar te vinden in een lokale buurtkrant waarin een interview met de dichter was opgenomen. 'En de mooie spionne hier vermoord gevonden' kan een verwijzing zijn naar een gruwelijke gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij in 1944 de Nederlandse verzetsstrijdster Esmée van Eeghen door een Duits executiecommando is doodgeschoten. Haar lichaam werd de volgende dag in het Van Starkenborchkanaal gevonden, vermoedelijk in de buurt van de plaats van de spoorbrug.

Naam invuller: John Brouwer & Mikel Jager

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.