Vederlicht is onze ziel

Vederlicht is onze ziel

van dons en zijdezacht

wij zijn een stipje in het zwerk

een knipoog naar de zwaartekracht.

Dichter(s): Heleen Bosma

Locatie: Ingenieur Luteijnweg, 8371 TD Scheerwolde, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2014

Relatie met locatie: Heleen Bosma: "Als Dichteres van Overijssel werd ik gevraagd een gedicht te schrijven voor het gebied Weerribben De Wieden. De oeverzwaluwwand bleek een geschikte plaats te zijn om de tekst op aan te brengen en zo ontstond het gedicht (nadat ik in juni daar na een dag rondkijken bijna onderkoeld was geraakt, ongelogen, en dat in juni!). Er nestelden maar liefst meer dan twintig paartjes. Het geheel is onderdeel van een veel en veel groter project. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om de twee natuurgebieden Weerribben en De Wieden met elkaar te verbinden, om de Ecologische Hoofdstructuur te versterken. Er is onder meer een prachtige faunapassage aangelegd. Het gebied doet nu ook dienst als wateropvangbekken."

Initiatiefnemer: Provincie Overijssel

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Heleen Bosma: "Het gebied en de wand zijn net 29 augustus 2014 officieel geopend door gedeputeerde mevrouw Maij, maar (waarschuwing!) de letters staan er nog niet op! Ze zullen dit najaar worden aangebracht, als de zwaluwen zijn vertrokken. De artist impression is van Marian van Helden en Huub van Melick. Wil je het zelf zien als het af is? De wand ligt in het gebied van de plaats Wetering en Scheerwolde. Als je naar de Koningin Julianaweg rijdt, komt het goed. Die staat nu dus (zie kaartje) voor de helft onder water. Er nestelen ook lepelaars en er zijn zelfs kraanvogels gespot, dus neem je verrekijker mee! Dit zei een bewoner uit het gebied, een oudere meneer, over het gedicht: 'Super. Ik vind het ook mooi dat het zo kort is, de kwaliteit gaat boven de kwantiteit.'"

Meer info: http://www.heleenbosma.nl/heleens-poezie/provinciegedichten-overijssel/155-zwaluwwand

Naam invuller: Anne Marie Adriaanse Teeuw

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.