Zotheid verlengt de jeugd

Zotheid verlengt de jeugd
en weert de ouderdom

Dichter(s): Erasmus

Locatie: Coördinaten: (52.00712348930337, 4.713978397483811)

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: mei 2020

Relatie met locatie: Desiderius Erasmus (1466-1536) groeide op in Gouda en woonde in het klooster Stein nabij Gouda. Jaarlijks wordt zijn geboortedag eind oktober in Gouda herdacht op “Zotte Zaterdag”, een verwijzing naar de Lof der Zotheid, één van zijn bekendste werken, dat in 1511 verscheen. Daarom is hier voor dit adagium van Erasmus gekozen.

Initiatiefnemer: Erasmus Genootschap Gouda

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het citaat is te vinden op de hoek van de Oosthaven en de Nieuwe Veerstal in Gouda.

Meer info: "Al eeuwenlang is er een ‘gevecht’ gaande tussen Gouda en Rotterdam. Zo claimt Rotterdam dat Erasmus in Rotterdam geboren is. Daarentegen roept Gouda weer dat hij juist in Gouda ter wereld kwam. Maar wie heeft er nu gelijk? En komt Erasmus nu dus uit Gouda of niet? Het begint al met de geboorte van Desiderius Erasmus. "Hij is officieel het tweede onwettige kind van de Goudse priester Gerard Helye en diens huishoudster Margaretha Rutgers. Het staat vast dat hij op 28 oktober geboren is. Maar het is onduidelijk in welk jaar dat precies is. Door hemzelf wordt ook geen duidelijk beeld gegeven en hij noemt de volgende jaartallen: 1466, 1467 en 1469. Misschien wel logisch gezien de situatie rondom zijn geboorte. Als priester mag je natuurlijk geen kinderen verwekken. Zeker niet in die tijd! Het begin van zijn jeugd brengt hij door bij zijn oma in Rotterdam. Zodra Erasmus naar school moet gaat hij terug naar Gouda. Daar volgt hij met zijn broer Pieter onderwijs tot hij negen jaar is. Zijn vader stuurt hen dan naar de kapittelschool van Sint Lebuïnus in Deventer. Daar leren ze Latijns schrijven en lezen. Als hun moeder overlijdt door de pest moeten ze terug naar Gouda. Kort daarna bezwijkt hun vader ook aan de pest en blijven de broers samen over. Hun drie voogden dwingen hen het klooster in te gaan. Erasmus weigert het klooster in te gaan, maar gaat later toch overstag. Hij treedt toe tot het klooster Emmaüs in Steyn in Gouda." Bron: https://indebuurt.nl/gouda/genieten-van/mysteries/mysterie-komt-erasmus-uit-gouda-of-toch-niet~72465/

Naam invuller: Pieter Stroop van Renen & Erasmus Genootschap Gouda

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.