Wat is straatpoëzie?

Op deze website wordt de volgende definitie van straatpoëzie gebruikt: straatpoëzie is poëzie die in schriftelijke vorm is aangebracht in de openbare ruimte. Dit betekent dat de tekst dag en nacht gratis bereikbaar moet zijn.

70% van volwassen Nederlanders komt wel eens poëzie in de openbare ruimte tegen. Dit gebeurt bij bijna 1 op de 5 mensen één keer per maand of vaker.* Gedichten zijn bijvoorbeeld te lezen op muren, gevels, daken, plakkaten, standbeelden, borden, posters, schuttingen of stoeptegels.

Soms is straatpoëzie gerealiseerd door een stichting of een gemeente, soms door buurtbewoners of door een stadsdichter, en soms weet niemand wie de straatpoëzie heeft aangebracht.

Het woord ‘poëzie’ is een moeilijk begrip om te definiëren. Poëzie kan veel verschillende vormen aannemen en de definitie is constant in ontwikkeling. Er is wel eens gezegd dat poëzie net als onkruid is: er bestaan geen intrinsieke biologische kenmerken die onkruid onderscheiden van niet-onkruid. Zo zijn er ook geen intrinsieke eigenschappen die een tekst tot poëzie maken. Afhankelijk van de culturele, historische, sociale en institutionele context van een tekst besluit een gemeenschap of die tekst poëzie is of niet. Deze website kan gezien worden als onderdeel van die context van teksten. Samen besluiten we of een bepaalde tekst in de openbare ruimte straatpoëzie is.

* Deze cijfers zijn afkomstig uit het onderzoeksrapport Poëzie in Nederland (2017), dat neerlandicus Kila van der Starre in samenwerking met Stichting Lezen, het Letterenfonds en MarktEffect heeft gepubliceerd.

stichting-lezen-logo Nederlands-Letterenfonds-logo-RGB

 

 

 

Wil je een straatgedicht toevoegen dat nog niet op de kaart staat? Klik hier.

Wil je graag onderzoek doen op basis van alle verzamelde data op deze website? Klik hier om de gehele database van Straatpoezie.nl als Excelbestand te downloaden.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond dit project? Like de Facebookpagina van ‘Straatpoëzie’:

Afbeeldingsresultaat voor facebook logo

 

Het materiaal op deze website (met uitzondering van de teksten van de gedichten) is beschikbaar voor niet-commercieel hergebruik. Anderen mogen het materiaal op deze website verspreiden, met anderen delen, zolang het gebruik voor niet-commerciële doeleinden is en zolang het werk onbewerkt blijft (Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken-4.0 Internationaal-licentie). De teksten van de gedichten op deze website vallen niet onder de Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken-licentie en mogen dus niet worden gedeeld, verspreid of bewerkt.
creative commons logo

 

Deze website is in 2017 opgericht door dr. Kila van der Starre , die begin 2021 aan de Universiteit Utrecht promoveerde op een proefschrift over ‘poëzie buiten het boek’ (een open access e-boek).  Deze website is gerealiseerd met steun van de afdeling ICT & Media van de Universiteit Utrecht (UU) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

uu logo 7_NWO_LogoBasis_GW