4 bomen voor Wit-Rusland

4 mannen
die opstonden tegen die ene
die het volk de vrijheid benam
en verdwenen

4 bomen
hier geplant als levend teken
opdat wij geen dag vergeten
te bewenen

4 mannen
die opstonden tegen die ene
die het volk de vrijheid benam
en verdwenen

Dichter(s): Leo Mesman

Locatie: Paradijslaan 66 Eindhoven

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 16 september 2008

Relatie met locatie: Eindhoven had een stedenband met de hoofdstad van Wit-Rusland, Minsk. Deze is in 2012 door de gemeente beëindigd vanwege verdwijningen en andere mensenrechtschendingen in dit land, waarvoor deze gedenkplaats en dit gedicht aandacht vragen.

Initiatiefnemer: Gemeente Eindhoven

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Sinds 1999/2000 zijn vier prominente personen in Minsk vermist, onder nog steeds niet opgehelderde omstandigheden. De namen van de verdwenen mannen zijn: Anatoly Krasovsky, Viktor Gonchar, Yuri Zakharenko en Dimitry Zavadsky. Op initiatief van hun nabestaanden en met steun van diverse maatschappelijke organisaties, zijn op 16 september 2008 vier Hongaarse eiken geplant. Het aan de vier mannen opgedragen gedicht '4 bomen voor Wit-Rusland' van Leo Mesman, staat samen met hun namen en de data van hun verdwijning vermeld op een monumentje. Elk jaar vindt op 16 september op de gedenkplaats in Eindhoven een herdenking plaats van de vier verdwenen personen.

Meer info: www.vierbomen.nl

Naam invuller: Leo Mesman

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.