Afwezigheid in perspectief

Afwezigheid in perspectief
Het is een vak
apart te verdwijnen, als struisgras om te buigen
jezelf uit te vlakken tot een enkel wit oog.
De lucht bloedt dapper door.
Hoe de vingers te strekken opnieuw aan te raken
kleefvlekken stekels vochtige tongen?
Welke richting voor dit gecomprimeerd zicht?
Welke snelweg, welke exit naar
een ademhaling in 3D?

Dichter(s): Astrid Haerens

Locatie: Maria van Bourgondiëlaan 33, Brugge, België

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2022

Initiatiefnemer: Stad Brugge, dienst cultuur

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Naar aanleiding van de Poëzieweek 2022, die loopt van 27 januari tot 2 februari, gaan in de Brugse binnenstad honderd #weesgedichten op zoek naar een adoptieraam. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Vanaf 20 december kunnen mensen die in de Brugse binnenstad wonen en op de benedenverdieping een raam hebben dat uitgeeft op de straat, via https://weesgedichten.be een gedicht ‘adopteren’. Op die website staan honderd gedichten die door de Openbare Bibliotheek Brugge werden geselecteerd. Je kan er jouw favoriet uitkiezen en dan komt iemand kort voor de Poëzieweek dat gedicht met een afwasbare stift op jouw raam schrijven.” Deelnemen aan de actie is volledig gratis. De bedoeling is om poëzie zichtbaar te maken in het straatbeeld. Als honderd mensen een raam beschikbaar stellen, wordt de Brugse binnenstad één grote bewandelbare poëziebundel met werk van bekende en minder bekende dichters. De actie #weesgedichten werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd in Aalst en kreeg dit jaar ook navolging in de bibliotheken van Aalst, Brugge, Hasselt, Kortrijk, Mechelen, Oostende, Turnhout en de Wase bibliotheken (Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht). Weesgedicht zoekt adoptieraam De Brugse binnenstad wordt een poëziebundel waarin je kan wandelen. Wie in de Brugse binnenstad woont en een raam heeft dat op de benedenverdieping uitgeeft op de straat kon sinds 20 december 2021 een weesgedicht "adopteren". In een wip waren de 100 weesgedichten geadopteerd. Die adoptie houdt in dat de 100 weesgedichten tijdens de Poëzieweek (27 januari - 2 februari) een thuis krijgen: ze worden met witte, uitwisbare inkt op de ramen van de adoptiehuizen geschreven. Zo wordt de Brugse binnenstad tijdens de Poëzieweek een poëziebundel waarin je kan wandelen. Vanaf Gedichtendag (27 januari) zal je hier een stadsplannetje vinden met alle adoptie-adressen waar je gedichten kan gaan lezen. Je zal de route ook kunnen downloaden als gpx-bestand. Wie alle adressen wil aflopen of fietsen, is vertrokken voor minstens 20,1 kilometer poëzie. De actie "Weesgedicht zoekt adoptieraam" kwam er naar een concept van Bibliotheek Utopia in Aalst.

Meer info: Zie https://www.brugge.be/openbare-bibliotheek-brugge-lanceert-actie-weesgedicht-zoekt-adoptieraam en https://brugge.bibliotheek.be/weesgedichten > met route en https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/21/poezeroute-langs-100-ramen-in-brugge/

Naam invuller: Patrick Arnou

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.