Allerzielen

Was je maar bij me, de stad is zo kil.
de nevelen boven de grachten,
het schuifelen tussen de gevels,

de fietsers over het Smakkelaarsveld.
We zijn met onnoemelijk velen
en onze dagen zijn geteld.

Ik lig in het zoveelste trapportaal en ril.
Waar jij liep, hangt nu een leegte
en in die leegte vat ik kou -

en toch durf ik te wedden
dat er een rustplaats is onder de sterren
een dak van licht voor jou.

Dichter(s): Maarten Das

Locatie: Coördinaten: (52.08737015778752, 5.124053687790009)

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2 november 2017

Relatie met locatie: In de (openbaar toegankelijke) binnentuin van Museum Catharijneconvent aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht, geschreven ter gelegenheid van Allerzielen 2017. Sinds 2014 worden jaarlijks op of rond Allerzielen de mensen herdacht die in Utrecht op straat leefden en zijn overleden. Een aantal betrokken personen uit de wereld van dak- en thuislozen en hulpverlening komen daartoe samen bij de ‘Levensboom’; een kornoelje die elk najaar prachtig staat te verkleuren in de binnentuin van Museum Catharijneconvent. Aan deze boom hangt een groeiend aantal plaatjes met de namen van de overledenen. Tijdens de korte herdenkingsplechtigheid wordt elke overledene bij naam genoemd en wordt voor hem of haar een kaarsje aangestoken. Het initiatief tot de Levensboom en de jaarlijkse dodenherdenking is indertijd genomen door ‘straatpastor’ Bart van Empel.

Meer info: Maarten Das was lid van het Utrechtse Stadsdichtersgilde. Zie verder op https://www.stadsdichtersgilde.nl/author/maarten/ Meer over Maarten Das op https://www.nederlandsepoezie.org/dichters/d/das.html

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.