Allium

Eigenlijk ben ik een lelie. Met dat verschil,
dat ik niet op commando met mijn rokken
wapper. Bij mij geen zoete inval.
Je wacht maar rustig af.

Ik ben tientallen persoonlijkheden in één.
Wat zeg ik, honderden. Mijn gelaagdheid
houdt niet op boven de grond.
Ik bloei zonder reserves.

Andere bollen trekken zich terug.
Ik evenwel heb niets te verbergen.
Ik strooi mijn zaad. De rest van het jaar
wiegt mijn skelet geduldig in de wind.

Dichter(s): Vrouwkje Tuinman

Locatie: Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen, België

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 31 januari 2013 (Gedichtendag)

Relatie met locatie: Het gedicht maakt deel uit van de 'Tuin der poëten', waar het samen met 14 andere gedichten poëtisch commentaar levert bij planten in de Antwerpse plantentuin 'Den Botaniek'. De andere dichters en gedichten zijn: Eerst de vruchten dan de bladeren - Thomas Möhlmann; Absint-Alsem - Bart FM Droog; Papaver in een ongelezen bijbel - Delphine Lecompte; Familie Van Steenbreek - F. Starik; Araucaria - Yella Arnouts; Brassica - Johan de Boose; Sierappel - Kenny de Thaey; Magnolia - Lies Van Gasse; De Echinocactus grusonii, Cactaceae spreekt u aan - Mark Insingel; Wolfsmelk - Peter Verhelst; De Judasboom spreekt - Pjeroo Roobjee; Slaapkamergeluk - Roger de Neef; Blaas en verlies - Antoine Boute; De Tuin der Poëten - Peter Holvoet-Hanssen.

Initiatiefnemer: 'Tuin der Poëten' is een initiatief van Antwerpen Boekenstad in samenwerking met de groendienst van de stad Antwerpen.

Opmerkingen of wetenswaardigheden: De dichter Peter Holvoet-Hanssen organiseert af en toe een poëtische wandeling, zie https://www.antwerpen.be/nl/info/558c162ab2a8a7d4488b458a/gedichtenwandeling-den-botaniek De gedichten zijn ook ter plaatse te beluisteren via een in te scannen QR-code of op de hierboven vermelde website.

Naam invuller: Hugo Brems

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.