Amsterdam

De Driehoek had hier voorheen geheten.
Dan Nieuwe buurt, dan als de Pijp bekend.
Een naam die stond voor jool en pierewaaien.
Van schilder en student en losse dame.

Dichter(s): Arthur van Schendel

Locatie: 2de jacob van campenstraat 150 amsterdam

Taal: Nederlands

Boek: Uit: 'Herdenkingen' (1944)

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het gedicht staat op de gevel van café de Punt, staande op de Gerard Doustraat en de 2de Jacob van Campenstraat in Amsterdam.

Meer info: Deze vier regels komen uit een tien pagina’s lange ode door Arthur van Schendel aan het Amsterdam van zijn jeugd, specifiek het jaar 1883. Hij schreef het in de nazomer van 1944, op zeventig-jarige leeftijd. De volledige tekst van ‘Amsterdam’ is gelukkig online te vinden: https://www.dbnl.org/tekst/sche034verz09_01/sche034verz09_01_0064.php De Gerard Doustraat vormt de breuklijn tussen twee botsende stedebouwkundige plannen. Van Niftrik voorzag in 1866 een nieuwe wijk met internationale grandeur. Het werd door het stadsbestuur weggestemd. Toch werd er in de noordwesthoek van de wijk al wel met zijn voorgestelde stratenplan begonnen. Tien jaar later kwam Kalff met een veel eenvoudiger opzet waarbij het bestaande slotenpatroon aangehouden werd. Een aantal uiterst scherpe straathoeken met taartpunten van baksteen was het gevolg. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/De_Pijp

Naam invuller: kees besseling kabath

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.