Beukenlaan

Weer de gedachte dat deze bomen weten
wie ik ben - uit al die honderden deze
toevallige man vrouw deze ene

ze komen zo langzaam uit het gazon
gaan zo langzaam langs dit pad
verdwijnen zo langzaam om
de bocht aan het einde

- de gedachte dat deze bomen alleen
om mij geven, ze wachten vragen
mij niets, ze weten dat ik kom

Dichter(s): Rutger Kopland

Locatie: Coördinaten: (53.08678018053395, 6.674694702034776)

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2011

Relatie met locatie: De beukenlaan wordt gevormd door rijen rode en groene beuken aan weerszijden van de weg. Het is één van de mooie overgebleven oorspronkelijke lanen op dit terrein. In het gedicht is de buiging van de laan bijna voelbaar.

Initiatiefnemer: Lentis (zie verder https://www.lentis.nl/over-lentis/), samen met de Jan Boer-poëzieprijs.

Boek: Uit de jubileumroute Dicht! bij de Psychiatrie 2005. Oorspronkelijk uit: 'Tot het ons loslaat', 1997.

Opmerkingen of wetenswaardigheden: In 1895 werd hier het psychiatrisch ziekenhuis van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland geopend. Het terrein had veel groen en eigen voorzieningen. Het was een klein dorp op zich. Tegenwoordig is het complex van Ggz-instelling Lentis, dat nog steeds een deel in gebruik heeft. De oude landschapstuin is er nog altijd. Over het mooie terrein kun je een poëzieroute lopen, waarin 17 gedichten zijn opgenomen. De winnaars van de Jan Boer Poëzieprijs (georganiseerd door Lentis) krijgen er een plekje. De prijs is in het leven geroepen om “aandacht te vragen voor de vaak uitzonderlijk creatieve talenten van (ex-)cliënten van de ggz” en wordt eens in de drie jaar toegekend. De poëzieprijs is vernoemd naar de Groninger dichter Jan Boer (1899 – 1983).

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.