cointet

van ver een huis maar voor wie dichter komt
ben ik een koude kooi op vastgeroeste wielen

ik luister naar de naam van duizenden vaders
die door mijn aders stromen, zij slingerden
arm in arm in lange rijen door ons land
legden met ijzeren hand Duitse tanks het zwijgen op

in hun nek de hoop, de moeders van hun zonen
de vleugelslag van duiven, witloof dat naar adem hapt

in mijn eentje versper ik geen woord de weg
ik kan slechts verhaal zijn, een huis met open ramen
een nok voor duiven die in vrije val de vrede
van de daken schreeuwen en voor wie luistert

een windstil lied voor een land met warme armen

Dichter(s): Ann Van Dessel

Locatie: Keerbergsesteenweg 3150, Haacht, België

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2011

Relatie met locatie: Het gedicht is geschreven bij een replica van een 'cointet-element', geplaatst in 2012 bij de Hansbrug, op de plaats waar in de 2de Wereldoorlog de KW-stelling (barricades) langsliep. Vlakbij bevindt zich ook de Antitankgracht. De hele regio getuigt van WO 2.

Initiatiefnemer: gemeente Haacht

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Wikipedia: "Een Cointet-element, ook bekend als een Belgische poort (Engels: Belgian Gate) of C-element, was een zwaar stalen hek van circa 3 meter breed en 2 meter hoog, gemonteerd op rollers. Het Cointet-element was het hoofdelement in de Belgische KW-stelling, een tankversperring die werd gebouwd tussen september 1939 en mei 1940. In totaal werden in opdracht van het Belgisch ministerie van Defensie 77.000 Cointet-elementen geproduceerd waarvan een groot aantal werd geplaatst op de KW-stelling tussen Koningshooikt en Waver. Na de Duitse invasie werden de Cointet-elementen door de Duitsers in Europa gebruikt als barricades op wegen, bruggen en op de Noordzeestranden. Bij de Duitsers stond het Cointet-element bekend als het C-element."

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.