De belangrijkste

De belangrijkste
voorwaarde
voor
geluk
is
dat je wilt zijn
wat je bent

Dichter(s): Erasmus

Locatie: Kruisplein 208, 3012 CC Rotterdam, Nederland

Taal: Nederlands

Relatie met locatie: Humanist, filosoof, theoloog en schrijver Desiderus Erasmus (1469-1536) is geboren in Rotterdam, waarschijnlijk in 1469. Hij is een van de belangrijkste geleerden. De stad Rotterdam is dan ook trots op hem. De Erasmus universiteit en het Erasmus Medisch Centrum zijn naar hem vernoemd. Het verklaart waarom er al bij ‘de poort tot de stad’, het Centraal Station Rotterdam, enkele citaten uit het werk van Erasmus te vinden zijn.

Boek: Uit: 'Lof der Zotheid' (1511)

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het citaat is afkomstig uit ‘Lof der Zotheid’ (1511). In hoofdstuk 22 laat Erasmus de Dwaasheid uitleggen hoe die het leven ziet: “Vertel eens, kun je van een ander houden als je een hekel hebt aan jezelf? In harmonie zijn met een ander als je dat niet met jezelf bent? Iemand genot geven als je jezelf alleen pijn en verdriet bezorgt? Ik neem niet aan dat iemand hier ja op zegt, of hij moet nog dwazer dan dwaasheid zijn. Welnu, niemand, uitgezonderd ikzelf dan, kan zijn medemens luchten, sterker nog, ieder mens vindt dat hij zelf stinkt, ieder mens vindt wat hij heeft waardeloos, ieder mens haat zichzelf. Want moeder natuur, die in heel wat gevallen eerder stiefmoeder is, heeft in de harten van de mensen, en vooral de meer verstandige, een kwaad gezaaid waardoor ze ontevreden zijn met hun eigen lot en dat van een ander bewonderen. Zo bederven en vervliegen alle goede dingen van het leven, alles wat smaakvol en mooi is. (…) Dus het gaat hierom: de belangrijkste voorwaarde voor geluk is dat je wilt zijn wat je bent. En daar brengt mijn Eigenliefde je nou via de kortste weg heen, zodat niemand ontevreden is over zijn eigen uiterlijk, niemand over zijn eigen innerlijk, niemand over zijn afkomst, niemand over zijn positie, niemand over zijn opleiding, niemand over zijn vaderland (…) geen IJslander met een Italiaan zou willen ruilen, geen Bulgaar met een Athener, geen Rus met de Eilanden der Gelukzaligen. En wat heeft de natuur het toch buitengewoon goed met ons voor, dat ze bij zoveel verschillen alles in balans brengt! Waar ze een beetje minder gul is met haar gaven voegt ze een ietsje meer Eigenliefde toe – al druk ik dat nu wel weer dwaas uit, want die is nu juist de grootste gave.”

Meer info: Over Lof der Zotheid: https://www.kb.nl/themas/filosofie/desiderius-erasmus/lof-der-zotheid-of-de-dwaasheid-gekroond

Naam invuller: Claire Schut

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.