De beste bomen uit het bos

De beste bomen uit het bos
vindt u als hout bij Jongevos

Dichter(s): Onbekend

Locatie: Zeeburgerpad 23-25, Amsterdam

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: Jaren tachtig (?).

Datum verwijderd: Het gedicht staat er niet meer, bedrijf heet ook anders.

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Dit is nou heuse bedrijfspoëzie. Van Houthandel Jongevos. Was vlakbij Muiderpoort station. Goed zichtbaar vanuit de trein. In 1983 werd het bedrijf door brandstichting volledig in de as gelegd. Het rijm is waarschijnlijk toegevoegd bij de wederopbouw. Op de archieffoto uit 1988, genomen vanaf het spoorviaduct, is de tekst in volle glorie aanwezig. Tegenwoordig zit PontMeyer op dit adres. Die doen ook in hout, maar niet aan poëzie. De belettering is weggehaald. Voor de langsrazende treinreiziger is het gedicht daarmee verleden tijd, maar wie rustig langs de Cruquiuskade wandelt kan op de verweerde damwandplaten nog steeds een schim van Jongevos onderscheiden!

Meer info: Foto: Stadsarchief Amsterdam / Ino Roël: https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/84ce095a-bc6a-3b88-370d-c810964d4d33 De foto is genomen in juli 1988, vanaf spoorviaduct nr. B37 S over Nieuwevaart, rechts Cruquiuskade, in het verschiet molen de Gooyer aan de Funenkade.

Naam invuller: Renzo Verwer

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.