De heylige An

De heYLIge an
Is nU Met VLYt
ons troost
erse ooCk
Voor aLtYt

Dichter(s): Onbekend

Locatie: Bollestraat 2, 1785 Merchtem, België

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 1782

Relatie met locatie: Dit vers is aangebracht op de Sint-Annakapel in Brussegem (deelgemeente van Merchtem) en heeft betrekking op Sint-Anna. In vertaling luidt het vers: 'De heilige Anna is nu onze toegewijde helpster en zal dat altijd zijn'. Met 'nu' wordt geduid op het jaar waarin de steen in de buitenmuur van het koor is geplaatst (zie verder hieronder).

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Dit vers is een jaarvers of meer bepaald een chronodistichon (een tweeregelig jaarvers). De Romeinse cijfers verwijzen opgeteld naar een jaartal. Daarbij staat M voor 1000, D voor 500, C voor 100, L voor 50 en V voor 5 en I voor 1. In dit geval tellen ook de U én Y voor 5 (dat is opmerkelijk want soms staat de Y voor 2 I's = 2). Het jaartal dat daarmee gevormd wordt is 1782 en dat is kennelijk het jaar waarin de kapel werd uitgebreid.

Meer info: Voor meer info over de Sint-Annakapel, zie https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/40324 Een ander gedicht in de openbare ruimte dat hoofdletters gebruikt om een jaartal uit te drukken is dit gedicht: https://straatpoezie.nl/gedicht/noodvers/

Naam invuller: Remco Sleiderink

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.