De Lek loopt over

De Lek loopt over
Vis zwemt tussen vlier en bedstro
Bij het fietspad meert de schipper
Een roeiboot in de elzeboom
Lantaarns worden periscopen
Zeezicht verbergt de overkant

Dichter(s): Mia Liedekerken

Locatie: Coördinaten: (51.97071459158266, 5.348638594150543)

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: Jaren '90

Relatie met locatie: Het gedicht in steen is geplaatst in de beermuur in de coupure van de Lekdijk aan de haven, waar ook twee in steen uitgevoerde peilschalen zijn opgenomen die de waterstanden t.o.v. NAP laten zien. Sta stil en huiver. De Lek liep twee keer over in de jaren '90 en eerder nog veel meer en hoger in de vorige eeuw. Het hoogwater in 1995 inspireerde Mia Liedekerken tot het schrijven van dit gedicht. Zij woonde aan de Dijkstraat en zag vanuit haar huis het rivierenlandschap ingrijpend veranderen. Het water kwam toen tot een meter onder de steen waarop dit gedicht is afgebeeld.

Initiatiefnemer: Beeldhouwer Stef Stokhof de Jong, samen met zijn partner de schilderes Corry Oudijk, zette in de jaren '90 de Poëzieroute in Wijk bij Duurstede op.

Vormgever: Stef Stokhof de Jong

Boek: De gedichten van de route Poëzie in Steen zijn gebundeld en uitgegeven door de Stichting Kunsthuys bij Duurstede / De Prom, Baarn (1999), met een voorwoord door Wim Hazeu.

Meer info: Houdt de dijk het water tegen? Het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden wil dat deze muur met 30 cm. verhoogd wordt om het risico op overstromingen te beperken. Zie: https://www.wijksnieuws.nl/lokaal/politiek/368122/waterschap-wil-beermuur-verhogen-marchal-wil-meer-onderzoek-naa Nieuwsgierig naar actuele waterstanden? Zie https://www.rijkswaterstaat.nl/water/vaarwegenoverzicht/lek

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.