Duurstede – 1716

Deze afgebroken muren
En torens, oprecht
Om eeuwen te verduren
Zijn nu allengs geslecht,
En staan gereed te dalen;
Hoe blonk hun pracht weleer,
En wat is nu hun pralen?
Een ruïne, en niet meer.

Dichter(s): Claas Bruin

Locatie: Coördinaten: (51.969367764401575, 5.343626851621162)

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 1999

Relatie met locatie: In de vijftiende en zestiende eeuw maakte kasteel Duurstede een bloeiperiode door. Het was ten tijde van David en Philips van Bourgondië, een centrum van de late middeleeuwse beschaving, van kunsten en wetenschappen, waar geleerden en kunstenaars elkaar ontmoetten. Met de Bourgondiërs verdween de glorie. De neergang van het kasteel begon in het rampjaar(1672), waarin het zwaar te lijden heeft gehad. Achterstallig onderhoud deed de rest. Toen dichter Claas Bruin het in 1716 bezocht, kon hij niet anders dan deze woorden schrijven. De steen en de belettering zijn in de stijl van die tijd, de leesbaarheid is er door de jaren heen niet beter op geworden.

Initiatiefnemer: Beeldhouwer Stef Stokhof de Jong, samen met zijn partner de schilderes Corry Oudijk, zette begin jaren '90 de Poëzieroute in Wijk bij Duurstede op.

Vormgever: Beeldhouwer Stef Stokhof de Jong.

Meer info: Meer over de schrijver op http://www.schrijverskabinet.nl/artikel/claas-bruin/ en http://www.biografischportaal.nl/persoon/10167493

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.