Een vertaling

een vertaling
van de ene taal naar de andere

a translation
from one language to another

wan puru fu
wan tongo
poti na
wan trawan

Dichter(s): Lawrence Weiner

Locatie: Spui, Amsterdam, Nederland

Taal: Nederlands, Engels, Sranantongo, Arabisch

Datum geplaatst: 9 juni 1996

Relatie met locatie: Aan het Spui is het Maagdenhuis gevestigd, de bestuurszetel van de UvA. Op het plein vindt ook de wekelijkse boekenmarkt plaats.

Initiatiefnemer: Universiteit van Amsterdam

Vormgever: Lawrence Weiner

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het kunstwerk van Lawrence Weiner is net als ‘Located Text’ van Joseph Kosuth (ook vermeld op straatpoezie.nl) onderdeel van het gevelproject van de Universiteit van Amsterdam. Hiermee wilde de onderwijsinstelling de band met de stad verstevigen. Op dit pleintje aan het Spui liggen verspreid in het plaveisel 3 opengeslagen boeken, ieder boek heeft een pagina met de tekst 'een vertaling van de ene taal naar de andere'. Op de andere pagina staat deze tekst vertaald in het Engels, Sranantongo en Arabisch. Het pleintje heeft illustere buren zoals het Maagdenhuis, het Begijnhof, de American Bookshop, de Atheneum Boekhandel en het beeld van het Lieverdje. Dit is een kunstwerk van Lawrence Weiner uit 1996. Hij is conceptueel kunstenaar. In opdracht van de Universiteit van Amsterdam om de universiteit zichtbaarder te maken in de stad. Hij laat taal het kunstwerk zijn en zei eens: “Kunst kan niet zonder taal bestaan.” Hij schreef ook eens dat iedere vorm van communicatie een vorm van vertaling is.

Meer info: Op het Binnengasthuisterrein is een tweede kunstwerk uit het gevelproject van de UvA te vinden; ook in ‘Located Text’ van Joseph Kosuth staat tekst centraal. https://amsterdam.kunstwacht.nl/kunstwerken/bekijk/1558-een-vertaling-van-de-ene-taal-in-de-andere

Naam invuller: kees besseling kabath & Sybrand Boer Iwema

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.