GEDENK UW DOODEN DIE DEN GOEDEN STRIJD

GEDENK UW DOODEN DIE DEN GOEDEN STRIJD
GESTREDEN HEBBEN IN GERECHTIGHEID.
DRAAG VOORT HUN VLAM ZIJ ZIJN GEBLEVEN,
MAAR IN DIEN GLOED WORDT NIEUW ONS LEVEN

Dichter(s): Jan Engelman

Locatie: Domplein 4, 3512 JC Utrecht, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 1949

Relatie met locatie: Gedicht staat op de sokkel van het verzetsmonument (de grote vrouw met de vlam) op het Domplein, tussen de Domtoren en de Domkerk.

Vormgever: Het beeld is gemaakt door beeldhouwster Corinne Franzén-Heslenfeld, die daarbij werd geassisteerd door Wladimir de Vries.

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het gedicht staat op de sokkel van het verzetssmonument op het Domplein (de grote vrouw met de vlam). Het monument werd op 4 mei 1949 onthuld door prins Bernhard. De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en het Utrechts verzet in het bijzonder, worden sindsdien jaarlijks op Nationale Dodenherdenking bij het monument herdacht. Deze herdenking wordt georganiseerd door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking.

Meer info: Toegevoegd aan de website tijdens de inventarisatie van Straatpoëzie in het Utrechts Archief. De foto is gemaakt door Dick Goosen.

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.