Geen stijl, maar des te meer karakter heeft de stad

Dichter(s): Hendrik Marsman

Locatie: Domstraat 58, Utrecht, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: Mij onbekend. Het zou kunnen dat de steen daar al zat toen ik in 1962 als student in Utrecht aankwam. In elk geval zit het er al decennia.

Relatie met locatie: Hier hield Marsman kantoor als advocaat. Het gedicht geeft een weinig flatteuze kijk op de stad Utrecht.

Vormgever: De gedenkplaat is een ontwerp van beeldhouwer Theo van de Vathorst en uitgevoerd door steenhouwerij Vasterik.

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Onderstaand vers, zonder titel, uit 1935, werd alleen in het tijdschrift De stem gepubliceerd. In zijn geheel luidt het als volgt: Geen stijl, maar des te meer karakter heeft de stad, een harde en benepen eigenzinnigheid, die zich de maat van alle dingen waant; een stugge sfeer, vol plotselinge volten- de pleinen liggen meest terzijde van 't verkeer, dat, saamgeperst in zulke smalle geulen, dat reeds een sandwichman zijn houten vlerken schuurt, chronisch aan spijsverteringskrampen lijdt, nergens ter wereld heeft een kleinburgerlijker actualiteit zich zo voornaam versierd met het tot op den draad versleten goudbrokaat der middeleeuwen, nergens ook kraait de haan der mediocriteit zo oerparmantig koning; want waar men gaat of staat, hier wordt men, graag of niet, gelijkgeschakeld in een net van onverwrikbare middelmatigheid. wie langs de singels en de wallen gaat krijgt sterk de indruk, dat de banken daar voornamelijk zijn gesticht als dépendance van 't oudemannenhuis en voor 't gedobber van een kinderkar. voorts vindt men nougatkramen, bij voorkeur niet te ver verwijderd van een urinoir; stadwaarts kruist men na de spoorweg de Maliebaan, een baan, zo doods en leeg, alsof hij enkel zondags wordt begaan door het boetvaardig regiment der hoge hoeden; want wat men ook in 't nadeel zeggen kan van dit verpaapte china, die woestenij der anonymiteit met zijn intieme oasen, niet dat de godsdienst er niet welig tiert, noch dat op haar gelaat niet met praedestinatieletters staat: ‘de heer is mijn banier’.

Meer info: Bronnen: https://ugtf.nl/wp/?field_1=0&field_2=0&s=Domstraat&submit=Zoek en https://www.nieuws030.nl/hist030rie/schrijversplekken-henny-marsman/

Naam invuller: Kees Truijens & Frank Frankhuisen

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.