Het was in een oud schooltje,
en de ramen waren hoog, dat zich
de schaduw van een man tot in de
lichtkring van oud stof voorover boog.
Linden, kinderen in een onverstaanbaar
nieuwe taal, herkenning van een uitzicht
bij het raam; en binnen trekt het pleisterwerk
zijn eigen krijtkring in een oud lokaal.
De schim van lang verloren leven
kan iemand in de armen nemen,
maar niet het waaiend lichtland
in zijn hoofd.
O paradijselijk vergeten op gewone
dagen, zij geloofd. En bij het poortje,
in de wind, staat nog een ander kind -
dat, wat ooit zijn moeder was beloofd.
Dichter(s): Stefan Hertmans
Locatie: Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent
Taal: Nederlands
Datum geplaatst: 31 maart 2015
Datum verwijderd: 2013-2015, oorspronkelijk ontwerp op zijmuur van Vooruit (met zicht op het Rectoraat van UGent) verdween in het kader van de restauratie van het gebouw. In 2015 kwam er een nieuw ontwerp op het Zomerterras van Vooruit.
Relatie met locatie: Wie onderwijs in Gent zegt, denkt onmiddellijk aan de universiteit. De Universiteit Gent werd in 1817 gesticht door koning Willem I van Oranje. De voertaal was toen nog Latijn. In 1830 werd de voertaal Frans. Pas 100 jaar later werd de Gentse alma mater de eerste Nederlandstalige universiteit in België. Nu is de Universiteit Gent een van de belangrijkste universitaire instellingen in het Nederlands taalgebied. Ze profileert zich als een open, sociaal geëngageerde en pluralistische universiteit in een breed internationaal perspectief. Verspreid over de stad dragen de verschillende campussen van de Universiteit Gent bij tot de dynamische uitstraling van Vlaanderens grootste studentenstad. Een ideale locatie dus voor een gedicht gesitueerd in een ‘oud schooltje’.
Initiatiefnemer: Poëziecentrum, Hotsy Totsy, Honest Arts Movement en Stad Gent-Departement Cultuur, sport en Vrije Tijd/Cultuurdienst
Boek: Annunciaties (1997)
Opmerkingen of wetenswaardigheden: Schrijver Stefan Hertmans, gelauwerd voor onder meer de autobiografische roman Oorlog en terpentijn (2013), was op zijn verjaardag (64 jaar op 31 maart 2015) te gast in het literair programma Uitgelezen in de balzaal van Vooruit. En uitgerekend op die feestelijke dag werd zijn autobiografisch gedicht Gelukstraat, Gent, opnieuw gevisualiseerd op de zijgevel van Kunstencentrum Vooruit (Sint-Pietersnieuwstraat), bij de toegangstrap van het terras.
Het gedicht werd eerst gepubliceerd in de bundel Annunciaties (1997) en vanaf 2000 opgenomen in de Gentse Poëzieroute. Het tooide toen de grote zijgevel van Vooruit. In februari 2013 verdween het gedicht door de uitbreidingswerken voor een terras aan de Vooruit. Hopelijk doet het gedicht nu nieuwe lezers wegdromen bij een dichtregel als “O paradijselijk vergeten op gewone dagen, zij geloofd.”
In het literair programma Uitgelezen op 31 maart 2015 hield ook de Gentse burgemeester Daniel Termont een korte lofrede voor de jarige schrijver. Hij noemde Hertmans een “icoon die Gent belichaamt” in zijn literair werk. Hij onthulde via een videoboodschap dat hij nog vóór de publicatie van Oorlog en terpentijn een exemplaar van de uitgever kon en mocht lezen. Vervolgens overhandigde hij aan Hertmans een verjaardagsgeschenk in de vorm van een tekening van Hertmans door de Gentse kunstenaar Gipi (Pierre Gillis).
Meer info: Dit gedicht maakt deel uit van de Gentse poëzieroute. Je kan deze route op je eentje lopen (gratis folders in Poëziecentrum) of met een gids.
Meer info: http://www.poeziecentrum.be/educatief-aanbod/poezieroutes
Je kan de route ook downloaden: http://www.literairgent.be/wandelingen/poezieroute/
Poëziecentrum, Hotsy Totsy, Honest Arts Movement en Stad Gent-Departement Cultuur, sport en Vrije Tijd/Cultuurdienst
Naam invuller: Nele Janssens en Poëziecentrum
Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar
info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.