Gloed

Dichter(s): Jaap Zijlstra

Locatie: Zijllaan 57, Wassenaar, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 4 juni 2017

Relatie met locatie: Jaap Zijlstra was predikant, is in Wassenaar geboren en preekte later ook wel in deze kerk, waar ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag een cantate werd uitgevoerd die hij geschreven had. De cantate begon met dit gedicht.

Initiatiefnemer: Stichting Poëzieroute Wassenaar

Vormgever: De bronzen druppel is vervaardigd door Anne Marie van Goch

Boek: Verzamelde gedichten

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het gedicht is onthuld op eerste pinksterdag 2017, ook de dag dat dit kerkgebouw 50 jaar bestaat, en het was een hele feestdag voor de kerk, waarop van alles gebeurde.

Meer info: Jacob Roelof Zijlstra is in Wassenaar geboren op 5 september 1933, hij overleed in Amsterdam op 22 december 2015. Hij volgde de MULO, werd administrateur op het Rijnlands Lyceum. Hij was actief in het kerkelijk jongerenwerk en had talent om jongeren bij de kerk te betrekken. Na een avondstudie van enkele jaren werd hij op zijn 33e gereformeerd predikant op grond van ‘singuliere’ (buitengewone) gaven. Hij was predikant in Duurswoude, Delfzijl, Vorden en Amsterdam en preekte regelmatig in ons dorp. Vanaf 1965 publiceerde hij poëziebundels. In 2010 ontving hij de Rijnsdorp Prijs voor zijn oeuvre, dat uit ruim 20 bundels bestaat. Hij schreef niet alleen gedichten over het christelijk geloof, maar ook over andere onderwerpen. In 2014 spelde burgemeester Van der Laan hem een koninklijke onderscheiding op voor zijn inzet ‘voor de homo-emancipatie binnen de protestants- christelijke gemeenschap’. In het Liedboek voor de Kerken vinden wij tal van liederen van zijn hand.

Naam invuller: Mieke van den Berg

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.