Graf van de onbekende dichter

Platanus x hispanica / Graf van de Onbekende Dichter

'Elk mens is een verborgen dichter.'

Met deze woorden doopte dichter Breyten Breytenbach tijdens het Poetry International
Festival deze boom tot monument voor de vrije gedachten.
(tekst plaquette)

Dichter(s): Breyten Breytenbach

Locatie: Westersingel 23, 3014 GP Rotterdam, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 22 juni 1986, onthulling plaquette: 8 oktober 2014

Relatie met locatie: De oude plataan wordt ook 'de Breytenbachboom' genoemd.

Initiatiefnemer: CBK & Poetry International

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Breytenbach schreef tijdens zijn gevangenschap in Zuid-Afrika (1975-1982) een verhaal waarin hij sprak over ‘het graf van een dichter’. Een soort ontmoetingsplek waarnaar dichters een ‘pelgrimstocht’ konden ondernemen om er te ‘mediteren’. Want, zo was zijn gedachte, elk mens is een verborgen dichter. Er moet dus ergens op de wereld een plek zijn waar men zijn of haar gedachten de vrije loop kan laten. Na zijn vrijlating kon het verhaal van Breytenbach in samenwerking met de organisatie van Poetry International een plek krijgen aan de Westersingel. Bron: CBK Rotterdam. De Breytenbachplataan Plantjaar: 1810-1890 Omtrek: 465 cm Hoogte: 16,2 m Als één van de weinige bomen in het Rotterdamse centrum heeft deze plataan het Duitse bombardement van 14 mei 1945 overleefd. In de jaren 60 moest hij wijken voor de grondige herinrichting langs de Westersingel; de plataan aan het water stond in de weg. Het hoofd van de plantsoenendienst heeft zich toen met succes tegen de voorgenomen kap verzet. Een nieuw plan werd gemaakt, waarbij de waterloop is aangepast aan de standplaats van de boom. Deze kwam nu op een soort eilandje te staan. In het begin van deze eeuw moesten de kademuren worden aangepast vanwege het grote gewicht van de plataan. Dankzij verankeringen, nieuwe kademuren en beluchtingskokers staat de boom er nog altijd goed bij. Hij wordt weleens de ‘duurste boom van Rotterdam’ genoemd. Beter bekend is de boom als de Breytenbachplataan. De Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach riep in 1986 de plataan uit tot ‘Het monument van de onbekende dichter’. Bron: De Bomenstichting.

Meer info: Zie https://www.cbkrotterdam.nl/agenda/breytenbach-en-lucebert/ en https://www.bomenstichting.nl/monumentale-bomen/bomen-van-de-ereklasse/10-bijzondere-bomen-in-zuid-holland.html

Naam invuller: Miranda de Haan

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.