Handenbinders

In joen aarms haar je mie vongen
mie droagen en mie holden, dat ik nait
valen, dat ik miezult nait zeerdoun zol,
dou ik joen leutje wiefke was. En zulf
docht ik mie t leven oarg helder.

Dou k joe ontlopen ging, heb je mie
d'haandjes soamen doan en vollen, da'k
aan joen toaveltjes nait rieken kon, aan
joen pepieren nait en aan hoen klaore
dreumen, dij van vrouger.

Aansom kon ie wel griepen aan mien
bijwozzen belderij van loater, heur
opstoppen ook in vaaierkante deuskes
dij pazen zollen in joen kaast, noast
dij van aanderlu, noast dij van joe.

Aantou dij houken schient hain
zun, doar bloast gain wind. En
as der aal n god noar vroagen kon,
dat heurt gain minsk. Gainaine as
ik zulf, mor dij kin der nait bie.

Ik vol ze allaank nait meer, de groot-
gruide haandjes van dou, mor wieder
rieken as noa, dat kriegn ze nai veur
mekoar en hou of t der ook okm spant,
griepen duren ze nait.

Dichter(s): Nina Werkman

Locatie: Coördinaten: (53.087048423465, 6.6743770190323914)

Taal: Oost-Gronings

Datum geplaatst: 2011

Initiatiefnemer: Lentis (zie verder https://www.lentis.nl/over-lentis/) i.s.m. de jan Boer-poëzieprijs

Boek: Uit de bundel Hier ben ik de klank, uitgave naar aanleiding van de Jan Boer Poëzieprijs 2005. Nina Werkman (1947) werkte als personeelsadviseur en schreef eerder toneelteksten. Haar poëzie verscheen in Noachs Kat, Lyra, de Poëziekrant, het Groninger tijdschrift Krödde en in o.a. de bundel Een geparkeerde kameel, met werk van de vijf winnende dichters van de Dunya Poëzieprijs 2002. Voor haar gedicht handenbinders ontving Nina Werkman de Jan Boer Poëzieprijs 2005

Opmerkingen of wetenswaardigheden: In 1895 werd hier het psychiatrisch ziekenhuis van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland geopend. Het terrein had veel groen en eigen voorzieningen. Het was een klein dorp op zich. Tegenwoordig is het complex van Ggz-instelling Lentis, dat nog steeds een deel in gebruik heeft. De oude landschapstuin is er nog altijd. Over het mooie terrein kun je een poëzieroute lopen, waarin 17 gedichten zijn opgenomen. De winnaars van de Jan Boer Poëzieprijs (georganiseerd door Lentis) krijgen er een plekje. De prijs is in het leven geroepen om “aandacht te vragen voor de vaak uitzonderlijk creatieve talenten van (ex-)cliënten van de ggz” en wordt eens in de drie jaar toegekend. De poëzieprijs is vernoemd naar de Groninger dichter Jan Boer (1899 – 1983). Het gedicht maakt deel uit van de poëzieroute over het openbaar toegankelijke terrein van Dennenoord.

Meer info: Uit het juryrapport: “In het gedicht Handenbinders wordt de lezer toegelaten tot een reeks krachtige, stromende beelden waarin het dubbelzinnige ‘handenbinders’ tot aan het eind toe functioneert. Spannend is het ook, dit gedicht, want het geeft zijn geheim niet prijs. De lezer blijft keer op keer lezen, voelt de beklemming die er van de woorden uitgaat, maar kan die niet echt duiden.” De Nederlandse vertaling van dit gedicht staat op de achterzijde van de zuil.

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.