Harder geklopt

Harder geklopt, luider gezegd wie je bent
misschien is er niemand,
misschien wegen iemand en niemand hier evenveel

Dichter(s): Toon Tellegen

Locatie: Weegschaalhof 1, Amsterdam, Netherlands

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2006

Initiatiefnemer: Ymere

Vormgever: Frank Beekers

Opmerkingen of wetenswaardigheden: De tekst staat op een woning in Tuindorp Oostzaan. Als een pijl uit een onzekere boog.. Ymere vroeg Toon Tellegen voor de buurt Tuindorp Oostzaan West in Amsterdam-Noord een gedicht te schrijven.. Een gedicht waarin de acht namen van de hofjes een rol zouden spelen en dat in losse strofes in de buurt aan de gevels zou worden bevestigd.. In 2005 resulteerde dit in het gedicht 'Als een pijl uit een onzekere boog'.. Sterrenkundig.. - Ontwerper Frank Beekers kreeg de opdracht de strofen zo vorm te geven dat ze op de acht gevels van de hoven konden worden bevestigd.. Omdat de straatnamen in de buurt verwijzen naar sterrenbeelden en andere sterrenkundige fenomenen, heeft Beekers in zijn ontwerp van het gedicht gekozen voor een verwijzing daarnaar.. Dwarrelende strofen -.. De strofen dwarrelen als het ware uit de dakrand, uit de lucht.. De letters zijn gemaakt van een reflecterend materiaal, waardoor ze in het donker opeens, stralend uit ... nog achteloos bestaan.. op de rug van een hemelse stier.. beladen met gouden gedachten, wierookverlangens.. en de ontembare moed van mirre.. de wereld is niet groot, maar wel ingewikkeld.. je vliegt door woestijnen, struikelt over zeeën.. dolfijnen, meeuwen tuimelen om je heen.. na een lange reis bij een huis gekomen.. aangeklopt, gezegd wie je bent.. door een kier de eindigheid gezien.. harder geklopt, luider gezegd wie je bent.. misschien is er niemand.. misschien wegen iemand en niemand hier evenveel.. langzaam en onwillig schuift de maan opzij.. je hoort stemmen, de zon verschijnt.. en iedereen is er, zomaar iedereen!.. hier woon je dus - je herkent jezelf.. sprekend hoe je op iedereen lijkt -.. er is geen tweede, geen zesmiljardste zoals jij.. Toon Tellegen (ontwerp: Frank Beekers).. Letters in Acrylox beplakt met Hi Intensity Grade 3870.. Formaat:.. 1050 letters van 180 mm hoog.. Tuindorp Oostzaan West.. 8 gevels.. 2006..

Meer info: http://archive-nl-2012.com/nl/y/2012-07-11_111626_72/mdash-Ymere-Wonen-leven-groeien/ https://www.historischarchief-toz.nl/kunst-in-de-wijk/

Naam invuller: kees besseling kabath

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.