Het verleden valt uit de tijd

Het verleden valt uit de tijd
die in het nu staat
waarin ieder van ons
de toekomst bepaalt.

Dichter(s): Irene van Lippe-Biesterfeld

Locatie: Muntstraat 42 wijk bij duurstede

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: Tweede helft jaren 1990.

Relatie met locatie: De tekst is geplaatst voor Huis Amstelwijk, een gerestaureerd herenhuis in de Muntstraat in de oude binnenstad van Wijk bij Duurstede. Sinds mei 2000 was Museum Dorestad daar gehuisvest, . Op 1 oktober 2017 sloot het de deuren. De heropening zou eind 2018 plaatsvinden in het oude stadhuis van Wijk bij Duurstede. Later werd de heropening uitgesteld naar 2023.

Initiatiefnemer: beeldhouwer Stef Stokhof de Jong, samen zijn partner kunstenares Corry Oudijk, zette in de jaren '90 de poëzieroute in Wijk bij Duurstede op.

Vormgever: Stef Stokhof de Jong, tekst in Belgisch hardsteen graniet. Links van de ingang staat de tekst ook in brailleschrift.

Boek: De gedichten van de route 'Poëzie in Steen' zijn destijds gebundeld en uitgegeven door de Stichting Kunsthuys bij Duurstede / De Prom, Baarn (1999), met een voorwoord van Wim Hazeu. De bundel is niet meer in de handel (maar misschien nog tweedehands verkrijgbaar).

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Irene van Lippe-Biesterfeld woonde tot 2016 in Wijk bij Duurstede. Zij schreef dit gedicht destijds op verzoek voor het museum. Deze steen staat rechts van de ingang. Links van de ingang staat een steen met het gedicht in braille.

Naam invuller: Ally & Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.