‘Hier was het: ons huis, onze tuin, onze staat.’

Hier was het: ons huis, onze tuin, onze staat.
En ons werk. Dat onvervaard verder gaat.

Dichter(s): Ida Gerhardt

Locatie: Rapenburg 65 Leiden

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 27 januari 1990

Relatie met locatie: Ida Gerhardt schreef deze twee regels bij gelegenheid van het 90 jarige bestaan van de Leidse Vrouwelijke Studentenvereniging, VVSL, waarvan zij 1 jaar lid is geweest. De bronzen plaquette waarop het gedicht staat, is aangebracht op de gevel van het voormalige vereningingsgebouw.

Initiatiefnemer: Na de fusie van de VVSL met het Leidse Studenten Corps heeft een aantal oud-leden van de VVSL, in de vorm van Stichting Gevelsteen VVSL, gezorgd voor een kunstwerk aan de gevel van hun voormalige verenigingsgebouw.

Vormgever: De beeldhouwer is Jaqueline Ravelli, de letters in brons gestoken door Mia Pot van Regteren Altena en het beeld is gegoten door de gebr. Steylaert te Rumpt.

Boek: Het gedicht is speciaal voor deze plaquette geschreven.

Opmerkingen of wetenswaardigheden: De website: https://www.erfgoedleiden.nl/component/lei_verhalen/verhaal/id/594 meldt: 'De tekst op de plaquette is van dichteres Ida Gerhard (1905-1997) die ooit een jaar in Leiden studeerde en toen lid was van de VVSL. Voor de plaquette moest de gevelsteen van Kneppelhout (Klikspaan) wijken. Met toestemming van de Maatschappij van Nederlandse Letterkunde werd deze links van de voordeur geplaatst. Na de fusie van de VVSL met het Leidse Studenten Corps hebben een aantal oud-leden van de VVSL, in de vorm van Stichting Gevelsteen VVSL, gezorgd voor een kunstwerk aan de gevel van hun voormalige verenigingsgebouw. Hun uitgangspunt was dat het kunstwerk het unieke karakter van de VVSL naar voren zou moeten brengen; een onafhankelijke organisatie geleid door vrouwen. Het beeld zou moeten passen bij de stijl van het gebouw en gemaakt worden door een vrouw. Uit vijftien kunstenaressen werd de Leidse kunstenares Jaqueline Ravelli gekozen en uitgenodigd de opdracht uit te voeren.' Bronnen: Leids Jaarboekje 1990, Ingrid Moerman, Een Gevelsteen voor de VVSL , blz. 151. Website L.S.V. Minerva. Website Petit Port.

Meer info: Zie: https://www.erfgoedleiden.nl/component/lei_verhalen/verhaal/id/594 (Maar het laatste woord van de eerste regel is verkeerd overtypt: het moet zijn: 'staat', niet 'straat'.) Voor meer informatie zie: Mieke Koenen, 'Stralend in gestrenge samenhang. Ida Gerhardt en de klassieke oudheid', Groningen, 2002, p. 23.

Naam invuller: Mieke Koenen

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.