Hotspot

je kunt met lettervermicelli uit de soep
vertellen hoe hier op Romeinse resten
een stiefselkeet uit as herrees

hoe een fabriek de wijk nam en alles veranderde
aan de lopende band; de ketels verdampten
net als de jongens en meiden met witte mutsen

hoe achter deze muren nieuwe mensen nu
de handen uit de mouwen steken, hoe het bruist
in dit complex van dromen en bedrijvigheid

je kunt, als deze woorden straks gesloopt zijn
en hier een toekomst huizenhoog verrijst, steeds
opnieuw de verhalen niet verloren laten gaan

Dichter(s): Frouke Arns

Locatie: Waalbandijk 20c, 6541 AJ Nijmegen, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2015

Relatie met locatie: Het gedicht gaat over verleden, heden en toekomst van deze plek. Verleden; de Romeinen hebben hier een stad gebouwd; de Honig heette in het Nimweegs stiefselkeet; er werden deegwaren, waaronder vermicelli gemaakt; nadat de fabriek failliet was gegaan werd het gebouw van de Honig een culturele hotspot; de gemeente is van plan de fabriek te slopen en hier huizen te bouwen.

Initiatiefnemer: Paul Beekers, docent CMV Hogeschool Arnhem Nijmegen

Vormgever: Remco Visser (belettering), Doesjka Bramlage (illustratie)

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het voormalige fabrieksterrein van Honig (waar soepen en pasta's werden geproduceerd) is tegenwoordig een 'hotspot' aan de Waal. Nu zitten er ambachtelijke restaurants en cafés, hippe winkels, sport- en dansscholen, een grote galerie, film- en kunstorganisaties en heel veel jonge ondernemers in de ‘maakindustrie’ Het Honigcomplex maakt onderdeel uit van een voormalig industrieterrein dat een nieuw woon-werkgebied in wording is: het Waalfront Het gedicht verbindt het verleden, heden en de toekomst van dit complex (de fabriek staat in de volksmond bekend als de 'Stiefselkeet') en legt ook een relatie met de wijk het Waterkwartier, waar veel werknemers woonden. Frouke Arns kreeg als stadsdichter van Nijmegen (2015-2016) de vraag of zij een gedicht over de Honigfabriek wilde schrijven. Het gedicht is op 27 november 2015 feestelijk onthuld op een 6 meter hoge soepketel op het terrein.

Naam invuller: Rob Wolf en F. Arns

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.