Is Tesselschade u vreemd

Is Tesselschade u vreemd, zo moogt gij weten.
Dat zij een telg van Roemer Visscher was.
Dat ze in den kring der zangren was gezeten.
En met haar stift schreef geestig op het glas.
En wilt ge meer verdienste en gaven vinden.
Spreek Huijgens, Hooft en Vondel hare vrinden.

Dichter(s): Pieter Huisinga Bakker

Locatie: Tesselschadestraat 31, Amsterdam, Nederland

Taal: Nederlands

Vormgever: Paul Fennis

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Eén van de 41 gevelborden met gedichten in Oud-West. Van de 95 straten in de wijk zijn er 57 vernoemd naar Nederlandse schrijvers, 46 unieke personen, waaronder 38 die (ook) gedichten schreven. Diverse literatoren zijn aanwezig met meer dan één gedicht; ze zijn tenslotte ook gekoppeld aan meer dan één straat. In totaal hangen er 74 borden in de wijk. Alle vernoemde schrijvers komen daarop tenminste één keer langs. De enige uitzondering is Hildebrand; dat korte straatje moet genoegen nemen met teksten verderop onder de naam van Beets. Maria Tesselschade moet het helaas stellen zonder eigen tekst (iets dat ze gemeen heeft met Anslo en De Clercq). Haar vader, Roemer Visscher, is -als enige dichter- alleen aanwezig met een korte biografie. De borden van Paul Fennis zijn niet de enige straatpoezie in de wijk maar zorgen er op zichzelf al voor dat Oud-West de hoogste ‘gedichtdichtheid’ (‘gedichtheid’?) heeft van Amsterdam. Dat is ietwat bijzonder. In steden als Leeuwarden, Leiden, en Utrecht vind je de meeste straatpoezie per vierkante meter juist in het centrum. De andere uitzondering op die regel is Hengelo. De wijk Grote Driene heeft net als in Oud-West straten die vernoemd zijn naar dichters en eert hen met niet minder dan 60 straatgedichten.

Meer info: *) Project van Paul Fennis: https://www.geefstrateneengezicht.nl/panelen.php *) Over Pieter Huisinga Bakker: https://gameo.org/index.php?title=Bakker,_Pieter_Huisinga_(1713-1801) *) Gedichten van Maria Tesselschade zelf: https://www.dbnl.org/tekst/viss002gedi01_01/

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.