It sil heve

It sil heve

Dichter(s): Jan Sipkema

Locatie: Coördinaten: (53.240435967445585, 5.856935977935791)

Taal: Fries

Datum geplaatst: Zomer 2001

Relatie met locatie: Dit is de allerlaatste brug op de klassieke Elfstedenroute waar de schaatsers onderdoor rijden voor de laatste kilometers op weg naar de finish op De Bonke bij Leeuwarden.

Initiatiefnemer: Kon. Vereniging De Friesche Elf Steden

Vormgever: Maree Blok en Bas Lugthart

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Niemand geloofde eind februari 1985 nog in het doorgaan van de dertiende Elfstdentocht, 22 jaar na de barre tocht van 1963. Tot Jan Sipkema, voorzitter van de Elfstedenvereniging deze inmiddels historische woorden sprak. Het gaat gebeuren! De brug, voorzien van deze tekst, zal in zijn geheel bedekt worden met duizenden met de hand gemaakte tegeltjes, waarop in blauw glazuur de portretten zijn afgedrukt van schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben uitgereden. In de afgelopen eeuw zijn 16 tochten gereden, waarbij duizenden rijders de finish hebben gehaald. Zij kunnen zich zo met een (schaats)foto, naam en jaartal(len) van de tocht(ten) die zij hebben uitgereden, laten vereeuwigen op het Elfstedenmonument.

Meer info: https://elfstedenmonument.nl/

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.