Ja en nee

Op iedere boom
Schrijf ik ja
Maar nee
Op de blaren
In iedere steen
Schrijf ik nee
Maar ja
Over de stad

Dichter(s): Guillaume van der Graft, Willem Barnard

Locatie: Geertekerkhof 17, Utrecht, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 15 januari 2017

Relatie met locatie: De gevelsteen is aangebracht in het huisje waar Guillaume van der Graft, alias Willem Barnard, in 2010 overleed. Dat adres is overigens Geertekerkhof 19, maar de steen bevindt zich ter hoogte van huisdeur nr 17.

Initiatiefnemer: Utrechts Stadsdichtersgilde/Alexis de Roode

Vormgever: Britt Nelemans

Boek: Fragment uit het gedicht 'Ja en nee' uit de bundel 'Vogels en vissen' (1953).

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het pand behoort aan het Bartholomeus Gasthuis dat in 2017 haar 650-jarig bestaan vierde. De familie Barnard en het Bartholomeus Gasthuis hebben aan de plaatsing meegewerkt. Britt Nelemans ontwierp en hieuw de steen, een Franse kalksteen. De tekst is een fragment uit het gedicht 'Ja en nee', dat als volgt gaat: 'Op iedere boom schrijf ik ja / maar nee op de bladeren // in iedere steen schrijf ik nee / maar ja over de stad / ik schrijf ja over jaren / nee schrijf ik overdag // neemiddaglicht het vale / ik schreef nee op haar haren // maar ja in de palm van haar hand'. Om de hoek van dit gedicht, in de Lange Smeestraat, is een gedicht van Hanneke van Eijken te lezen. In dat gedicht verwijst de zinsnede ‘de palm van mijn hand’ naar de regel ‘de palm van haar hand’ uit dit gedicht van Guillaume van der Graft. Beide teksten zijn in januari 2018 in de openbare ruimte aangebracht, op initiatief van het Utrecht Stadsdichtersgilde en het Bartholomeus Gasthuis. Zie https://straatpoezie.nl/gedicht/in-de-luwte-midden-in-de-stad/

Naam invuller: Alexis de Roode & Dick Goosen

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.