Je hebt me alleen gelaten

je hebt me alleen gelaten
maar ik heb het je al vergeven
want ik weet dat je nog ergens bent
vannacht nog, toen ik door de stad
dwaalde, zag ik je silhouet in het glas
van een badkamer
en gisteren hoorde ik je in het bos lachen
zie je, ik weet dat je er nog bent
….

Dichter(s): Hans Lodeizen

Locatie: Kleine Marktstraat 14, 3841 BD Harderwijk, Nederland

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Hans Lodeizen (1924-1950) groeit op in een welvarend gezin in Wassenaar. Via zijn ouders leert hij de literatuur kennen – een dichter als J.C. Bloem komt in het ouderlijk huis geregeld over de vloer. Na een verblijf in Amerika waar hij een jaar lang biologie studeert en na een mislukte poging te aarden in een baantje dat zijn vader voor hem geregeld heeft, voltooit hij een dichtbundel die in 1950 verschijnt onder de titel Het innerlijk behang. Lodeizen is al ziek: hij heeft leukemie en sterft in een ziekenhuis in Lausanne, 26 jaar oud. Zijn korte leven heeft voor een belangrijk deel in het teken gestaan van het zoeken naar identiteit, het aanvaarden van zijn homoseksualiteit en het verlangen ooit werkelijk een dichter te worden. Dit gedicht, met een filosofische inslag, past goed bij de discussies die plaatsvinden in het pand Kleine Marktstraat 14 bij het Herendispuut. Het gedicht ‘Je hebt me alleen gelaten’ is binnen een cirkel van 20 meter te vinden.

Meer info: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1pcSVKHdahMsT14AOXyvR4JD6I7w&hl=en_US&ll=52.35016606784138%2C5.619307999999933&z=17

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.