Kruuspunt

Fluuster mien naeme en ik zal et waeter weer stromen laoten,
de kleuren van de regenboge deur mekaander russelen,
de peerdebloemepluusters votblaozen tot buten et dörp,
fluuster zachies mien naeme as de dag overgaot in de naacht.

In disse deurzichtige naacht zal ik een brogge bouwen,
die duzend dromen dregen kan, daor woorden over kunnen,
die maone en steerns veur altied verdubbelen zullen,
zeg me die wondere woorden as de naacht overgaot in de dag.

Dichter(s): Johan Veenstra

Locatie: Coördinaten: (52.89074245828406, 6.140316906329395)

Taal: Stellingwerfs

Datum geplaatst: 2004/2005

Relatie met locatie: Waar ooit eens de brug over de Noordwoldervaart lag, staat nu midden in het dorp, op de kruising van de Weemstraat en de Hoofdstraat een tweelingkunstwerk met twee kleurige figuren op een hoge sokkel. Op de bankjes aan de voet is (in twee delen) het gedicht Kruuspunt van Johan Veenstra in het Stellingwerfs opgenomen. Debeelden werden in 2004/2005 geplaatst ter gelegenheid van de afsluiting van de vernieuwing van het stadscentrum.

Initiatiefnemer: B&W gemeente West Stellingwerf

Vormgever: Peter Hiemstra

Boek: Uit: Longerlaand, Peter Hiemstra en Johan Veenstra, zie https://www.stellingia.nl/wp-content/uploads/2017/11/Longerlaand-.pdf

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het ene beeld van de twee stelt een reiziger voor met een mand op zijn rug. Het zou iemand kunnen zijn die met zijn handel langs de deuren trekt zoals dat vroeger in deze streek veel gebeurde. Of in deze tijd: de toerist. Het beeld er schuin tegenover: de Noordwoldiger, die de reiziger welkom heet. Hij heeft een hoorn in zijn hand waar water uit stroomt om de reiziger te laven. Het water verwijst tevens naar het water in de vaart die vroeger door het dorp stroomde. In de bankjes staat het beeldmerk van Noordwolde: de Turkse knoop, een verwijzing naar de rotanindustrie. Vier regels in het ene bankje en de andere vier aan de overkant. Dat kan, omdat het een 'rond' gedicht is. Het maakt niet uit waar men begint te lezen. Op de twee andere hoeken van het kruispunt staan, schuin tegenover elkaar, twee witte metalen constructies, die de contouren van de oude brug tonen.

Meer info: https://www.keunstwurk.nl/kunstobjecten/kruuspunt/

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.