LEVENSADER LOKT KANO, KARPER, KOMKOMMER EN KOOL

LEVENSADER LOKT KANO, KARPER, KOMKOMMER EN KOOL //

KREKEL, KIKKER, KIND IN ‘T KROOS: LOKROEP VAN DE LOOK

Dichter(s): Margriet van Bebber

Locatie: Kristalweg, Delft, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2010

Relatie met locatie: De dichtregels maken deel uit van het project OverBruggen in de nieuwe woonwijk Harnaschpolder in Delft met in totaal 28 bruggen, waarvan 14 met beeldende kunst en 14 met taalkunst. De bruggen met tekst hebben vier thema’s: Natuurlijk [drie bruggen]; Waterrijk [vier bruggen]; Weidsheid [drie bruggen]; OverBruggen [vier bruggen]. Dit is de tweede brug in de reeks Waterrijk met betonnen brugleuningen.

Initiatiefnemer: Gemeente Delft

Vormgever: Vormgever brug: Chris de Weijer, DP6 Architectuurstudio. Vormgever font Harnasch Sans: Buro Petr van Blokland + Claudia Mens

Opmerkingen of wetenswaardigheden: De tekst op de Brug over de Look is gebaseerd op interviews met vijf bewoners aan de Look over wat het water voor hen heeft betekend. Centraal woord in de interviews was ‘levensader’. Het hele leven speelde zich af aan, in en op het water. De huizen en tuinderijen aan het water, de kinderen zwommen of vielen in het water en schaatsten op het ijs. De groente werd op schuiten vervoerd naar de veiling. In de gesprekken vielen veel woorden met een k. Je zwom tussen de komkommers en kolen die van de schuiten waren afgevallen op weg naar de veiling. Als je in het water viel, zat je onder het kroos. Je viste op karpers, je hoorde de krekels. De Look lokte voor huishouden, werk en spelen.

Naam invuller: Margriet van Bebber

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.