Licht en donker

Licht weegt in wat het zichtbaar maakt, streept
uit het donker woorden door en breekt
soms halverwege

wil van het gewicht alleen iets blijven dat
op donker lijkt, waarin je blik verdwijnt
als in de ruimte op een plein

wacht maar tot het zicht er is
steek ergens tegen af

licht op, neem toe
val je een gat
in de dag

Dichter(s): Ester Naomi Perquin

Locatie: Bergweg 8, Rotterdam, Netherlands

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 16 december 2013

Relatie met locatie: Kunstenaar Geert Mul: “De architectuur van deze brug is prachtig. Het is een beetje sober; er is weinig licht. Het is de onderkant van een weg en daardoor een beetje anoniem. Er staat nergens een naam. Voor het Lichtgedicht is dit een mooie plek.” “Het is hier een soort schemergebied, een gebied tussen licht en donker in”, vertelt Perquin. “We hebben gebruik gemaakt van wat er was. Eronder is donker, erbuiten licht en andersom.” (Bron: http://www.poetryinternationalweb.net/pi/site/collection/article_item/int_article/23985/Ester-Naomi-Perquin-en-Geert-Mul-presenteren-Lichtgedicht)

Initiatiefnemer: Gemeente Rotterdam

Vormgever: Geert Mul

Opmerkingen of wetenswaardigheden: De tekst van het gedicht is twee keer rond de pijlers van het viaduct aangebracht. Kunstenaar Geert Mul: “De architectuur van deze brug is prachtig. Het is een beetje sober; er is weinig licht. Het is de onderkant van een weg en daardoor een beetje anoniem. Er staat nergens een naam. Voor het Lichtgedicht is dit een mooie plek.” “Het is hier een soort schemergebied, een gebied tussen licht en donker in”, vertelt Perquin. “We hebben gebruik gemaakt van wat er was. Eronder is donker, erbuiten licht en andersom.”

Meer info: Zie https://www.poetryinternational.com/nl/poets-poems/article/104-23985_Ester-Naomi-Perquin-en-Geert-Mul-presenteren-Lichtgedicht en http://www.letteren010.nl/nieuws/bijzonder-lichtgedicht-bij-muizengaatje/ en https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/stadsdichter/over-de-stadsdichter/ester-naomi-perquin

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.