Lindeblad

In 't midden staat de lindeboom
en geurt met zuver blad
dat haost gien wezen hef en dat
bij harfst zo zaacht verkleurt

zodaj de narven ziet
en hoe het leven was
in volle zömmertied.

De mèensken die hier woont.
rondom de lindeboom,
heur toal in toezen, van 't verleden
zo veul in 't ongerede,

zie ziet, as 't wil, as 't mag,
hoe as het was, hoe as het kwam.

Met in heur haand een lindeblad,
ziet zij de narf : Het neie pad.

Dichter(s): Gerard Nijenhuis

Locatie: Coördinaten: (53.083492383865085, 6.674276862545008)

Taal: Drents

Datum geplaatst: 2011

Relatie met locatie: Het gedicht is geplaatst tussen drie lindebomen. In het gedicht verwijst de dichter naar het planten van een lindeboom. Op 28 november 1895 hield Lucas Lindeboom, oprichter van de Vereniging tot Christelijke Verzorging van Geestes- en Zenuwzieken de rede waarmee Dennenoord werd geopend. Vanuit ’t ongerede naar ‘het neie pad’.

Initiatiefnemer: Lentis (zie verder https://www.lentis.nl/over-lentis/), samen met de Jan Boer-poëzieprijs

Boek: Uit de jubileumbundel 'Dicht! bij de Psychiatrie'

Opmerkingen of wetenswaardigheden: In 1895 werd hier het psychiatrisch ziekenhuis van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland geopend. Het terrein had veel groen en eigen voorzieningen. Het was een klein dorp op zich. Tegenwoordig is het complex van Ggz-instelling Lentis, dat nog steeds een deel in gebruik heeft. De oude landschapstuin is er nog altijd. Over het mooie terrein kun je een poëzieroute lopen, waarin 17 gedichten zijn opgenomen. De winnaars van de Jan Boer Poëzieprijs (georganiseerd door Lentis) krijgen er een plekje. De prijs is in het leven geroepen om “aandacht te vragen voor de vaak uitzonderlijk creatieve talenten van (ex-)cliënten van de ggz” en wordt eens in de drie jaar toegekend. De poëzieprijs is vernoemd naar de Groninger dichter Jan Boer (1899 – 1983).

Meer info: Meer over de dichter op https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerard_Nijenhuis

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.