Lorentzcontractie

Voorwerpen vervormen afhankelijk van
de snelheid van de waarnemer

Dichter(s): Ivo van Vulpen, Sense Jan van der Molen

Locatie: Haagweg 7 leiden

Taal: Nederlands

Relatie met locatie: Van de website muurformules.nl: "Lorentz was natuurkundig hoogleraar in Leiden. Behalve de Lorentzcontractie deed hij hier nog een aantal belangrijke ontdekkingen. Zo beschreef hij samen met Pieter Zeeman het Zeemaneffect, waarvoor ze de Nobelprijs ontvingen in 1902. Eerder ontdekte hij al de Lorentzkracht, die een theoretische verklaring geeft voor het Zeemaneffect." Dat precies voor deze locatie in Leiden is gekozen is ongetwijfeld ook omdat de trein er langs rijdt: waarnemers komen hier soms snel soms langzaam langs.

Initiatiefnemer: Geïnspireerd door de prachtige muurgedichten die de Leidse binnenstad sieren, zorgen natuurkundigen Sense Jan van der Molen en Ivo van Vulpen dat er nu ook historische formules op de muren pronken. Ze realiseerden zich dat de schoonheid van een formule ook voelbaar is zonder hem precies te begrijpen, zoals we ook de rijkdom inzien van buitenlandse poëzie.

Vormgever: "De kunstenaars van stichting TEGENBEELD laten net als bij de muurgedichten ook voor dit project hun artistieke talenten spreken."

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Dit is een mooi voorbeeld van een readymade: een tekst uit de 'werkelijkheid' die wordt gepresenteerd als poëzie. Zoals de initiatiefnemers zeggen het zelf zo: "Geïnspireerd door de prachtige muurgedichten die de Leidse binnenstad sieren, zorgen natuurkundigen Sense Jan van der Molen en Ivo van Vulpen dat er nu ook historische formules op de muren pronken. Ze realiseerden zich dat de schoonheid van een formule ook voelbaar is zonder hem precies te begrijpen, zoals we ook de rijkdom inzien van buitenlandse poëzie."

Meer info: Zie www.muurformules.nl

Naam invuller: Remco Sleiderink

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.