luctor

word wakker mens!
ontzwem de droom
van onbekommerdheid,
ontwaak uit zorgeloze
slaap van tijd.
neem waar, neem waar!
blijf op de hoogte
van gevaar. laat nimmer los
wat ooit zo diep in
onze ziel gezegeld werd:
hou hoge golven in de gaten!
mijd mensenmassa’s,
leef met mate.
blijf overeind, blijf dromen en
gedragen worden door
een eindeloze stroom van vragen:
waartoe en hoe en waar?

Dichter(s): Jorien Brugmans

Locatie: Watersnoodmuseum, Weg van de Buitenlandse Pers, 4305 RJ Ouwerkerk, Nederland

Taal: Nederlands

Initiatiefnemer: Watersnoodmuseum

Vormgever: Het beletteringsbedrijf “Ben ik zichtbaar” uit Vlissingen heeft de muurtekst op het museum aangebracht.

Boek: Het gedicht "luctor" is een aanpassing van het gedicht “luctor” uit de bundel “over vloed” (2011) van Jorien Brugmans.

Opmerkingen of wetenswaardigheden: In een OPEN CALL aan kunstenaars / vormgevers / performers vroeg de directie van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk aan geïnteresseerden om voor het museum in aan te leveren werk een link te leggen tussen de ramp van toen (1953) en Covid-19 nu. Die oproep leidde tot een groot aantal wake-up calls vanuit verschillende disciplines. Uiteindelijk werden uit 92 inzendingen 5 deelnemers geselecteerd. Ook dit gedicht van Jorien Brugmans dus. Het gedicht is niet alleen in de exporuimte binnen te lezen, maar ook op de buitenmuur van een van de 4 caissons, die samen de feiten, de emoties, de wederopbouw en de toekomst van het water- / klimaatbeleid in beeld brengen. In het gedicht vormen de titel en de verspreide blauwe letters de wapenspreuk van Zeeland: luctor et emergo! Het gedicht is een oproep tot bezinning én vraagstelling. De expo “Luctor et emergo” is tot en met 31 oktober 2021 in het museum te zien.

Meer info: www.jorienbrugmans.nl

Naam invuller: Jorien Brugmans

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.