muurgedicht Lama’s

Dichter(s): Peter Berger

Locatie: Denneweg 14, 2514 CG Den Haag, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: Zaterdag 23 september 2017.

Relatie met locatie: Buurtschap 2005 vond Ruud Hisgen, ten tijde van zijn LTF-voorzitterschap, dat er daar een gedicht van hem moest komen.

Initiatiefnemer: https://www.haagsekunstkring.nl/index.php/diversen/800-onthulling-muurgedicht

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Onthulling van het muurgedicht Lama's van de Haagse dichter, schrijver en journalist Peter Berger (1936-2000) in het Lissabon, een hofje aan de Denneweg in Den Haag. 'Aangrijpende verzen van een directe en concrete menselijkheid, maar tevens een bewogen bijna woedende lyriek' zei Pierre H. Dubois over de gedichten van Peter Berger (1936-2000). De afdeling Letteren, Theater en Film van de Haagse Kunstkring is er trots op dat Peter Berger tot haar leden behoorde. Omdat Peter zich vaak en niet onopgemerkt ophield in Buurtschap 2005 vond Ruud Hisgen, ten tijde van zijn LTF-voorzitterschap, dat er daar een gedicht van hem moest komen, liefst Lama's dat ooit verscheen in een Haagse Dames-special van Ramp onder redactie van o.a. Wim Brands en Hisgen zelf. Berger debuteerde op zijn 26ste met de bundel Deze voorlopige naam, bekroond met de Anne Frankprijs. Als jong dichter was hij al regelmatig in de Haagse Kunstkring te vinden. Ooit was hij bestuurslid van de afdeling LTF. Van 1966 tot 1972 was Berger kunstredacteur bij Het Vaderland in de Kazernestraat. Hij schreef honderden recensies over exposities en boeken. Zijn 'Allemense' -cursiefjes waren een begrip. Vanaf 1972 was hij hoofd letteren bij het ministerie van CRM, later WVC. Het muurgedicht is een project van de Haagse Kunstkring samen met Stichting ArchipelPoëzie. Voor laatstgenoemde stichting die zich inzet voor muurgedichten in de Archipelbuurt en het Willemspark is dit het derde gedicht in Buurtschap 2005. Op 23 september wordt het gedicht onthuld. Vlakbij de Haagse Kunstkring, in het Lissabon, een hofje tussen Denneweg nr. 14 (Kunstuitleen 'Heden') en nr. 48 (Café 'de Landman). Aanloop 16.30 uur, in het Lissabon. Aanvang: 17.00 uur. Daarna borrel in de Haagse Kunstkring. Foto: Peter Berger (rechts) met Albert Vogel (voorzitter Haagse Kunstkring).

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.