Na vijf jaar ballingschap, op d’ouden troon verheven

Na vijf jaar ballingschap, op d'ouden troon verheven
keert vrede als koning weer en vraagt; Welk volk hem vlocht,
een vlekkelooze kroon.'' laat Holland antwoord geven
waar Patrimonium, toen heel Europa vocht.
Deez' kroon - dit bouwwerk wrocht.

Toen 't derde driemanschap, europa's lot regeerde,
Hongaar en Turk vertrad en Bismarcks bouwwerk brak;
bracht Holland welgemoed zijn zonen onder dak
en prees bij't rijzend huis, Dien, die verwoesting weerde.

Dichter(s): David Ingwersen

Locatie: Klaas Katerstraat 34, Zaandam, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 1919/1920

Initiatiefnemer: Het Patrimonium

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Woningstichting ‘Het Patrimonium’ kwam voort uit de door Klaas Kater opgerichte Christelijke vakvereniging. Sinds 1911 bouwden ze in Amsterdam en in 1918 gingen ze ook in Zaandam aan de slag. Hier in de Talmabuurt bouwden ze de helft van de arbeiderswoningen naar ontwerp van Tjeerd Kuipers en Arnold Ingwersen. Het was de broer van de architect die de twee coupletten dichtte die nu als gevelstenen langs de Jan Windhouwerstraat te zien zijn. Zijn thema was het einde van de Eerste Wereldoorlog. Aan het Zwanenplein in Amsterdam Noord zijn nog meer verzen van hem over dat onderwerp te vinden.

Meer info: Over de Talma-buurt: https://www.deorkaan.nl/sociale-woningbouwwijken-talmabuurt-zaandam/; Over het Patrimonium: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rochdale_(woningcorporatie)#Patrimonium; Over de WOI-gedichten: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2014/nieuwsbrief-423/#ZWANENPLEIN

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.