Naamloos

Geef mij
Een pek
Op Aarde
Waar ik mag zijn

Geef mij
Een plaats
Op de wereld
Waar ik mag leven

Geef mij
Een deel
Van de weelde
Dat ik kan geven

Geef mij
Iets
Onder de hemel
Waar de zon schijnt

Geef mij
Een naam
Geen label
Zodat ik kan bestaan

Dichter(s): Liesbeth Kappert

Locatie: Coördinaten: (53.082628841440645, 6.675041292114252)

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2011

Relatie met locatie: Dit terrein is de plek psychiatrische patiënten die blijvend zorg en ondersteuning nodig hebben, mogen zijn. Die bestemming heeft dit terrein altijd gehad. In 1995 besloot GGz Groningen dat dat zo zou blijven. Dit is hun plek.

Initiatiefnemer: Lentis (zie verder https://www.lentis.nl/over-lentis/), samen met de Jan Boer-poëzieprijs

Boek: Uit de bundel Hier ben ik de klank, uitgave naar aanleiding van de Jan Boer Poëzieprijs 2005

Opmerkingen of wetenswaardigheden: In 1895 werd hier het psychiatrisch ziekenhuis van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland geopend. Het terrein had veel groen en eigen voorzieningen. Het was een klein dorp op zich. Tegenwoordig is het complex van Ggz-instelling Lentis, dat nog steeds een deel in gebruik heeft. De oude landschapstuin is er nog altijd. Over het mooie terrein kun je een poëzieroute lopen, waarin 17 gedichten zijn opgenomen. De winnaars van de Jan Boer Poëzieprijs (georganiseerd door Lentis) krijgen er een plekje. De prijs is in het leven geroepen om “aandacht te vragen voor de vaak uitzonderlijk creatieve talenten van (ex-)cliënten van de ggz” en wordt eens in de drie jaar toegekend. De poëzieprijs is vernoemd naar de Groninger dichter Jan Boer (1899 – 1983).

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.