Niets is hier wat het lijkt

Niets is hier wat het lijkt

Misschien is deze laan een zin

En zijn de bomen
Woorden van weleer
Die hun betekenis ontgroeiden

Of vormen deze regels
Voor wie ze lezen wil
Een komma in de dag

Want niets is wat het lijkt
Of andersom

Dichter(s): Ton Peters

Locatie: Coördinaten: (53.0859794, 6.6711656)

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2011

Relatie met locatie: Het gedicht is geïnspireerd op de locatie, een terrein met een zorginstelling voor mensen met psychiatrische problemen. De Hoofdlaan biedt vanaf de Stationsweg zicht op het Witte Huis.

Initiatiefnemer: Lentis (zie verder https://www.lentis.nl/over-lentis/) samen met de Jan Boer-poëzieprijs.

Vormgever: Stichting Jan Boer Poëzieprijs

Boek: Uit de jubileumbundel Dicht! bij de Psychiatrie

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het gedicht maakt deel uit van een route, geschreven door dichters uit Noord-Nederland en deelnemers aan de Jan Boer Poëzieprijs. In 1895 werd hier het psychiatrisch ziekenhuis van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland geopend. Het terrein had veel groen en eigen voorzieningen. Het was een klein dorp op zich. Tegenwoordig is het complex van Ggz-instelling Lentis, dat nog steeds een deel in gebruik heeft. De oude landschapstuin is er nog altijd. Over het mooie terrein kun je een poëzieroute lopen, waarin 17 gedichten zijn opgenomen. De winnaars van de Jan Boer Poëzieprijs (georganiseerd door Lentis) krijgen er een plekje. De prijs is in het leven geroepen om “aandacht te vragen voor de vaak uitzonderlijk creatieve talenten van (ex-)cliënten van de ggz” en wordt eens in de drie jaar toegekend. De poëzieprijs is vernoemd naar de Groninger dichter Jan Boer (1899 – 1983).

Naam invuller: Woest & Ledig & Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.