Ontmoeting

Magdalena zevenvoudig
in de boeien van haar wanen
kon niet bloeien, hoe ontluisterd
liep zij scheldend langs de straten

door de hoven, bij de groeve
ongeschoeid en zonder hoofddoek
kinderen riepen achter hekken
kijki Maria, wat een gekke

Toen zie iemand: kind ik ken je
ik verwacht je, en haar zinnen
gingen open en zij lachte
ach hoe mooi werd toen Maria

en de minnaar - was hij tuinman?
vreemde meester van de graven
bood zijn rozen in de morgen
zevenvoudig Magdalena

Dichter(s): Roel Brouwer

Locatie: Coördinaten: (53.08547313707828, 6.675889610685641)

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2011

Relatie met locatie: De Ontmoetingskerk inspireerde Roel Brouwer tot dit gedicht. Het bevat verwijzingen naar zowel de christelijke wortels van het psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord als naar de psychiatrie als maatschappelijk fenomeen. Al bij de oprichting van Dennenoord in 1895 werd er een kerk gebouwd. Die heette toen nog de ‘Stichtingskerk’. In 1929 werd de kerk gerestaureerd en in deze staat gebracht. In 1975 kreeg de kerk de naam ‘Ontmoetingskerk’. Ook nu nog worden er in de Ontmoetingskerk diensten en andere op ontmoeting gerichte activiteiten gehouden.

Initiatiefnemer: Lentis (zie verder https://www.lentis.nl/over-lentis/), samen met de Jan Boer-poëzieprijs.

Boek: Uit de jubileumbundel Dicht! bij de Psychiatrie.

Opmerkingen of wetenswaardigheden: In 1895 werd hier het psychiatrisch ziekenhuis van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland geopend. Het terrein had veel groen en eigen voorzieningen. Het was een klein dorp op zich. Tegenwoordig is het complex van Ggz-instelling Lentis, dat nog steeds een deel in gebruik heeft. De oude landschapstuin is er nog altijd. Over het mooie terrein kun je een poëzieroute lopen, waarin 17 gedichten zijn opgenomen. De winnaars van de Jan Boer Poëzieprijs (georganiseerd door Lentis) krijgen er een plekje. De prijs is in het leven geroepen om “aandacht te vragen voor de vaak uitzonderlijk creatieve talenten van (ex-)cliënten van de ggz” en wordt eens in de drie jaar toegekend. De poëzieprijs is vernoemd naar de Groninger dichter Jan Boer (1899 – 1983).

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.