Op deze aarde vol kraters

Op deze aarde vol kraters
Waar telkens weer bommen vallen
Zijn schuilplaatsen gedachten
En omgekeerd

Dichter(s): Jana Beranová

Locatie: Proveniersstraat 13, Rotterdam, Nederland

Taal: Nederlands

Relatie met locatie: Op de schutting van een bouwplaats.

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Vliegtuigbommen geruimd Nieuwsbericht | 12-10-2008 | 14:33 Op twee plaatsen in Zuid-Holland heeft de explosieven Opruimingsdienst (EOD) vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. In Rotterdam en Woubrugge moesten bewoners hun huizen verlaten. De bewoners van driehonderd woningen rond de Proveniersstraat in Rotterdam werden zondagochtend geëvacueerd. In vijf gevallen bleken de bewoners niet thuis, de politie heeft die woningen opengebroken. Van nog eens ruim tweehonderd woningen mochten de mensen hun huis niet uit. De EOD maakte hier een 500-ponder onschadelijk. In de nacht van 16 op 17 augustus 1941 voerde het Britse leger een bombardement uit op Rotterdam. Een bom kwam in de achtertuin van de Proveniersstraat 13 terecht. Het ging om een exemplaar van 500 pond, dat eigenlijk was bedoeld voor haveninstallaties aan de Waalhaven. De blindganger moest weg, omdat op het terrein nieuwbouw komt. Het explosief is op de Maasvlakte tot ontploffing gebracht. De politie zette een helikopter in om te de wijk in de gaten te houden. Alle gecontroleerde woningen werden verzegeld.

Meer info: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Jana_Beranov%C3%A1 http://www.rijnmond.nl/nieuws/30265/Ontmanteling-Proveniersbom-geslaagd

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.