Rotterdam aan de Meter

Koningin van de maas
Rotterdam
de stad van
de bruggen, de tunnel,
de schepen, de kades
de havens, de kranen
de Kuip en geen woorden
maar daden
afijn,
laat ie fijn zijn

Dichter(s): Rieneke Grobben

Locatie: Bas Jungeriusstraat 286, 3081 VT Rotterdam, Netherlands

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 15 april 2018

Relatie met locatie: Het gevelgedicht bevindt zich in Charlois, waar Rieneke haar hele leven woonde, tegenover een fabriek waar ze ooit werkte. Elementen uit het fragment zijn in de directe omgeving of op Zuid aanwezig, zoals de kranen, de havens, de tunnel, de bruggen etc.

Initiatiefnemer: Stadsdichter Rotterdam Derek Otte en Jiske Foppe van stichting De zoek naar Schittering

Vormgever: Kamiel Verschuren

Boek: Uit: 'De wereld volgens Grobben, Rotterdamse gedichten en verhalen' (2018, drukkerij Van de Water)

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Rieneke Minderman-Grobben staat onder meer bekend omdat zij immer in het roze gekleed door het leven ging en haar gedichten vanaf ‘de rol’ voordroeg tijdens optredens, waar ze steevast met haar koffertjes gevuld met rollen verscheen. De Charloisse dichteres uit Rotterdam werd door zowel jong als oud zeer gewaardeerd. Rieneke bleek tot schrik van velen eind 2017 ernstig ziek en overleed 23 maart 2018. Dit gevelgedicht, de eindpassage van ‘Rotterdam aan de Meter’, is in intensief contact met de familie en nog in afstemming met Rieneke tot stand gekomen. Zij vond het ontwerp van beeldend kunstenaar Kamiel Verschuren erg mooi. Ze ontving in februari een ingelijste print van het ontwerp van het toekomstige gevelgedicht. Het gevelgedicht vormt een ode aan Rieneke, aan Zuid, Charlois en de stad en wordt vereeuwigd op een plaats waar alle elementen in het gedicht samenkomen.

Meer info: Hoor Rieneke zelf het hele gedicht Rotterdam aan de Meter voordragen: https://youtu.be/8-2yepymL_Q Informatie over het project Ode aan Charloisse: http://www.dezoeknaarschittering.nl/ode-aan-charloisse/

Naam invuller: Jiske Foppe

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.