Salamanders vangen, mooie blauw

Dichter(s): Wiel Kusters

Locatie: Proost de Beaufortstraat 15, 6231 EB Meerssen, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: maart 2012

Relatie met locatie: Het zuiltje met dit gedicht staat naast een bruggetje over de Geul. Daar zouden zo maar salamanders kunnen zitten.

Initiatiefnemer: St. Vrienden van de Bibliotheek Meerssen

Boek: Uit: 'Zegelboom' (1998, Querido)

Opmerkingen of wetenswaardigheden: In het titelgedicht van de bundel 'warme herinneringen aan kinderjaren'. Ze zijn vervlogen, maar wat blijft, wat nog opgeroepen kan worden, is wat je voelde, toen: de ademloze verwondering, het wonder van zo iets moois, de kleurenpracht van die speciale alpensalamanders. Het trots zijn op wat je kon, en het gevoel van geluk: 'Met de voeten in het water / en de sokken aan en struik'. Alles 'past', alle verlangens vervuld. 'alles was er' . Veiligheid en tevredenheid. Maar kinderervaringen zijn niet alleen maar lieflijk en zoetig; er zijn ook andere emoties, waar je niet omheen kunt. Je wordt je bewust van die andere wereld: de onbekende wereld van gezag, van de grote mensen; en daardoor leer je onzekerheid, dreiging, angst kennen. 'Was het van de spoorwegmannen? / Want die mochten je niet vangen'. Maar je leert ook andere dingen: wat je moet doen in die wereld, hoe je je moet handhaven. 'En die vingen steeds de bangen': je ontdekt iets in jezelf: dapper en slim moet je zijn, je mag niet bang zijn. Het trotse gevoel meester te zijn van de situatie!

Meer info: www.gedichtenlangsdegeul.nl

Naam invuller: Marius Michels

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.