Schepen trekken door de sluis

Schepen trekken door de sluis, het kanaal draagt ons naar zee
Door hard labeur vaart uit de vesting de geur van suiker mee

Dichter(s): Jan J.B. Kuipers

Locatie: Westkade 111, 4551 LA Sas van Gent, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: Presentatie 6 september 2017

Relatie met locatie: Het tweeregelig gedicht en bijbehorende 'Zeeuwse Ankerplaats' zijn gerelateerd aan het Industrieel Museum Zeeland in de nabijheid en overige Sasse thema's: de vestingstad, het kanaal, de schepentrekkers, de suikerfabrieken.

Initiatiefnemer: Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland i.s.m. regionale partners.

Vormgever: Ramon de Nennie / decreet

Opmerkingen of wetenswaardigheden: De ankerplaats in Sas van Gent staat op het terras van Dockside. Vroeger was dit een ambtswoning van Rijkswaterstaat, maar het pand werd heringericht voor deze nieuwe, culinaire, functie. Vanaf deze plek zijn belangrijke locaties uit de verhalen van de klapbank te zien: het kanaal, de oude suikerloods van één van de Sasse suikerfabrieken waarin het Industrieel Museum Zeeland zich vestigde, en overblijfselen van de vestingwerken. De ankerplaats in Sas van Gent is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Zeeuwse Ankers, gemeente Terneuzen, Dockside, Industrieel Museum Zeeland en de Heemkundige Kring Sas van Gent. Foto H.M.D. Dekker.

Meer info: http://www.zeeuwseankers.nl/nl-NL/artikel/2167/nieuwe-ankerplaats-geopend-in-sas-van-gent

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.