Schuldbekentenis

Schuldbekentenis

Ja, ik geef het toe, ik beken het openlijk:
mijn lichaam was altijd een toren zonder uitkijk.
Ik heb hem steen voor steen in folianten gepend
ik heb mij geplooid naar de tijd en de trend.

De stenen die ik uit de wand verwijderd heb
zijn de woorden waar ik dit gedicht mee schep;
ik kijk naar de wereld waarin gij woont
en al zie ik onscherp en ben ik vreselijk stoned

er is iets dat mij niet ontgaan kan:
mijn toren is gebouwd in mijn eigen toren.
Ik weerhield mijn lijf niet in de groei tot man
maar ik zaag geduldig aan de pijlers die mij schoren.

Het lijkt niet erg duidelijk misschien
mijn keel snoert dicht en mijn tong heb ik gebroken
toen ik spreken leerde. Ik heb niemand ontzien.
Ik ben wereld, in mij is onstuitbaar de doodsbloem

ontloken.

Dichter(s): Jotie T'Hooft

Locatie: Jean Baptiste Vandendrieschstraat 22, 1082 Sint-Agatha-Berchem, België

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2017

Relatie met locatie: In augustus 1977 verhuist hij met Ingrid naar de Kerkstraat 99 waar hij besluit om een aantal kamers volledig zwart te schilderen, sindsdien staat het huis gekend als het zogenoemde "zwarte huis". Op woensdag 5 oktober 1977 verlaat hij zijn woning om in de nacht van woensdag op donderdag in een armtierig kamertje in een pover rijhuis in Brugge zich een overdosis cocaïne in te spuiten. Boven het bed waarop hij zich een fatale dosis toedient vindt men een korte afscheidsboodschap: 'Dag kleine meid! Veel geluk!' Op de schoorsteenmantel van zijn woonkamer in Sint-Agatha-Berchem worden, netjes uitgespreid, zijn twaalf laatste gedichten teruggevonden, waaronder "Schuldbekentenis". Ze verschijnen al enkele weken later onder de titel “De laatste gedichten”.

Initiatiefnemer: Bibliotheek van Sint-Agatha Berchem

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Jotie T'Hooft (1956-1977) en Sint-Agatha-Berchem De bibliotheek besteedde in 2017 extra aandacht aan de dichter Jotie T'Hooft. Sindsdien hangt aan de zijgevel van het bibliotheekgebouw een banner met het gedicht "Schuldbekentenis" "Schuldbekentenis" is één van de twaalf nagelaten gedichten die gevonden werden op de schoorsteenmantel van het zogenoemde "zwarte huis" in de Kerkstraat 99 in Sint-Agatha-Berchem, op loopafstand van de bibliotheek. Samen met het gedicht werd ook ter hoogte van het huis een herdenkingsplaat aangebracht die herinnert aan het verblijf van de dichter. Als apotheose werd in samenwerking met Behoud de Begeerte een avondvullend poëtisch programma gebracht met een keuze uit zijn werk, door een keur aan jonge dichters.

Meer info: https://sint-agatha-berchem.bibliotheek.be/jotie-thooft

Naam invuller: Patrick Arnou

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.